Vágólapra másolva!
A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vasárnap délelőtt a budapesti Gyakorló Jégcsarnok elől indult el a Debrecenbe, a január 24-26. között sorra kerülő Európa-bajnokság helyszínére. A szakmai stáb nem szeret érmekben gondolkodni, azt viszont kimondják, hogy a magyar csapat a legerősebb, amiből egyenesen következik egy jó szereplés.

Az év első nagy versenyére (a második majd a márciusi szöuli világbajnokság lesz) már készen áll a Főnix Csarnok, a jég napról-napra hízik, és hétfőre, mire a csapatok birtokba veszik a helyszínt, el is éri a szükséges három centimétert.

Az Európa-bajnokságra 23 országból 135 sportolót várnak, akik közül, természetesen kiemelkednek a hazai jégen minden korábbinál jobb eredményre készülő magyarok. A vállalás megtartása nem lesz könnyű, egy évvel ezelőtt a hollandia Dordrechtben ugyanis a magyar csapat 4 arany, 4 ezüst és 2 bronzéremmel toronymagasan nyerte az éremtáblázatot, ami még akkor is igaz, ha az oroszoknak is tíz érmük lett, de náluk 2, 2, 6 volt a megoszlás.

A magyar válogatott ezúttal is az Eb éremtáblájának tetejére készül Fotó: Polyák Attila - Origo

Az éremgyűjtésben akkor a három aranyat (1500 méter, váltó és összetett) szerző Liu Shaolin Sándor járt az élen, és az egyetlen hiányérzetünk talán abban lehetett, hogy a magyar lányok megálltak egy váltó bronznál.

A magyar válogatott tehát ilyen előjelekkel, és az elmúlt években megszokotthoz képest némileg átalakult csapattal vágott neki a Debrecenbe vezető útnak. Az olimpiai bajnok váltóból visszavonult Knoch Viktor, míg egy másik phjongcshangi bajnok, Burján Csaba az emlékezetes sanghaji Instagram-posztja miatt maradt ki a csapatból. Ellene fegyelmi eljárás van folyamatban, és kikerült a válogatott keretből is.

A Gyakorló Jégcsarnok előtt ott volt viszont Csang Csing Lina, a csapat kínai vezetőedzője, aki a történtek után lemondott, ám azt nem fogadta el a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége, amelyik tárgyalásokat kezdett a remek kínai szakemberrel.

Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos, a válogatott vezetőedzői Fotó: Polyák Attila - Origo

"Úgy látom, hogy mind a lányok, mind a fiúk jó formában vannak – monda Lina az Origo kérdésére a Gyakorló Jégcsarnok előterében. – Múlt héten volt egy kis könnyítés, ezen a héten pedig már visszatértünk a kemény munkához. Jól sikerültek a világkupaversenyek, melyeken állomásról állomásra egyre jobb eredményeket értünk el, de véleményem szerint most még jobb formában indulunk az Eb-re.

a lányoknál pedig, ha jól taktikázunk, szintén születhetnek remek eredmények. Váltóban többször is pechesek voltak, de bennük van a jó eredmény, ezen fogunk dolgozni."

Abban egyetértett a csapat edzőjével és menedzserével, Bánhidi Ákossal, hogy a sikeres szereplést nem csak az érmek számában kell mérni. "A short tracknek megvan az a sajátossága, hogy lehetsz nagyon erős, nagyon jó, mégsem tudsz érmet nyerni, mert nincs szerencséd.

Tavaly szerencsénk volt, szinte minden összejött, de idén talán még jobbak vagyunk, szóval azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a versenyből."

A szezon eddigi négy világkupaverseny mindegyikén nyert érmet a magyar csapat,

amit immár megszakítás nélkül 26 alkalommal tett meg.

Az érmek között volt egyéni (Liu Shaolin Sándor kétszer) és váltó arany is, valamint ezüstök, bronzok, valamint számos döntős hely is, amiből szinte minden egyéni indulónknak jutott. Azaz az összkép több mint biztató, de nem árt résen lenni, mert két legnagyobb európai riválisunk, a hollandok, és a visszatérő, hatszoros olimpiai bajnok Viktor Annal, valamint a Magyarországon készülő Szemjon Jelisztratovval harcba szálló oroszok is bivalyerős csapattal érkeznek Debrecenbe.

A magyar csapat természetesen a maximális tíz fővel, öt-öt lánnyal és fiúval vág neki az Eb-nek. Előbbi ötösben nincsenek meglepetések, Jászapáti Petra, Deanna Lockett, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Németh Rebeka és Kónya Zsófia alkotja a csapatot.

"A fiúknál kívülről nézve jelenthet kisebb meglepetést, hogy Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole és Varnyú Alex mellé az országos bajnokságon megsérült Krueger John-Henry került be ötödikként, de mi pontosan láttuk, hogy mennyi erőfeszítést tett annak érdekében, hogy utolérje a többieket és ott lehessen az Eb-n – mondta Bánhidi Ákos, hozzátéve, az egyéni indulók névsorát majd csak szerdán fogja leadni a szakmai stáb.

Krueger John-Henry az Eb-n már újra versenyezhet Forrás: nemzetisport.hu

A szakember leszögezte, ezúttal sem foglalkozik azzal, hány érmett "kellene" nyerni.

Amibe jól illeszkedett az az öt nap, amit Mallorcán töltött a csapat, ahol kemény a jégpályáktól távol, ideális környezetben tudtak nagyon kemény szárazföldi edzésekkel készülni az idény második felére. "Ez volt az első ilyen alkalom, de szeretnénk ebből rendszert csinálni, mert láthatóan mindenki élvezte, és kimondottan hasznosnak ítéljük meg mi is."

Megkerülhetetlen kérdés, hogy megbomlott az olimpiai bajnok váltó, egyrészt Knoch Viktor visszavonulásával, másrészt Burján Csaba felfüggesztésével. Hagyott-e az utóbbi ügy bármilyen nyomot a lelkekben, kérdeztük Bánhidi Ákostól.

Persze én is sajnálom, hogy Csabi most nem erősíti a csapatot, de ezen túl már nem foglalkozunk ezzel az üggyel."

A szakmai stáb nem csak a Liu testvérek által vezetett férfi csapatban, hanem a nőiben látja az érem lehetőségét, úgy az egyéni számokban, mint a váltóban.

"Számomra pocsékul kezdődött a szezon, aztán szerencsére összeszedtem magam, ki tudtam mászni a gödörből, az Eb-felkészülés meg szerintem az egész csapatnak nagyon jól sikerült, úgyhogy nagyon vártam már ezt a napot, hogy végre elinduljunk Debrecenbe" – mondta az előző Eb-n a váltóval bronzérmes Bácskai Sára Luca, aki nem fogalmazott elvárásként konkrét helyezést, de mint mondta "az éremre nagyon nagy esélyt" lát.

Az olimpiai és Európa-bajnok, Liu Shaoang nem bánja, hogy ezúttal nem kell messzire menni egy világverseny kedvéért, hanem hazai jégen, hazai közönség előtt lehet korcsolyázni.

"Az nem kis segítség, hogy az Eb előtt mindannyiunkkal leültek a szervezők és megkérdezték, hogy mire van szükségünk. Ha minden egyes kérést nem is tudnak teljesíteni, de azért ez így is hatalmas segítség az egész csapatnak" – mondta az Origónak.

Liu Shaoang az összetett dobogót célozza meg Debrecenben Forrás: AFP/Roberto Schmidt

"Mindenki mindent megtett, hogy jól sikerüljön a felkészülés, így én is, még, ha volt is egy kellemetlen hátsérülésem, ami már a mindennapokban is zavart, de szerencsére ezt is rendbe tudtuk hozni.

Én személy szerint összetettben a top hármat szoktam megcélozni, ha ez összejön, akkor már elmondhatom, hogy egy jó versenyt zártam."