Novak Djokovics megvédte címét az Australian Openen

Horizontal
Serbia's Novak Djokovic reacts after a point against Austria's Dominic Thiem during their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 2, 2020. (Photo by Greg Wood / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
A második helyen kiemelt címvédő Novak Djokovics szetthátrányból fordítva öt játszmában legyőzte az ötödikként rangsorolt osztrák Dominic Thiemet, és megnyerte pályafutása nyolcadik Australian Openjét, egyben 17. Grand Slam-tornáját. 

A pályafutása harmadik Grand Slam-döntőjében pályára lépő Dominic Thiemre szinte lehetetlen kihívás várt a melbourne-i torna történetének legeredményesebb játékosa, a hétszeres bajnok Novak Djokovics ellen. A 26 éves osztrák hiába győzte le a negyeddöntőben Rafael Nadalt, az elődöntőben pedig Alexander Zverevet, a szerb ellen nem sok esélyt adtak neki. És az a kevés is elúszni látszott, amikor az első szettben rögtön az első adogatójátékát elveszítette. Djokovics azonban – legalábbis ekkor még – nem tudott élni az előnnyel, 4-2-es állásnál Thiem is brékelni tudott, és 4-4-nél kiegyenlített. A rutinosabb, 17. GS-győzelmére törő szerb azonban a tizedik gémben megint elvette az osztrák adogatását és 6:4-re megnyerte az első játszmát.

A második szett kísértetiesen hasonlított az elsőre, azzal a különbséggel, hogy most Thiem vette el a játszma elején, 1-1-nél Djokovics adogatását, és a szerb volt az, aki 4-4-nél utolérte őt. Közben ilyen labdamenetekkel szórakoztatták a Rod Laver Aréna közönségét:

Thiem azonban rögtön visszabrékelt, majd azzal a lendülettel meg is nyerte a második szettet.

A harmadik szettben olyan történt, ami Djokoviccsak csak nagyon ritkán szokott: állva hagyta őt ellenfele, Thiem a szerb első két adogatójátékát elvette, és – a második gémben bréklabdát hárítva – 4:0-ra elhúzott, és már nem is engedte ki a kezéből a játszmát.

Egy Thiem-nyerő a sok közül:

A negyedik játszmában a címvédő szerb összeszedte magát, 4:3 után elnyerte az osztrák adogatását, majd a szett utolsó adogatójátékát semmire nyerve 2:2-re alakította az állást – jöhetett a döntő játszma.

Ahol Djokovics mindjárt elnyerte a melbourne-i közönség túlnyomó többségének támogatását élvező Thiem második adogatójátékát. 4:2-nél a szerbnek újra bréklabdája volt (kétszer is segítette a háló), azonban az osztrák zsinórban szerzett három ponttal nyerte a gémet és meccsben maradt. 5:4-nél Djokovics a mérkőzésért, egyúttal a nyolcadik melbourne-i és a 17. GS-címéért adogathatott

Melbourne-be 2004 óta három évtől eltekintve (2005-ben Marat Szafin, 2009-ben Rafael Nadal, 2014-ben Stan Wawrink) mindig Roger Federer vagy Novak Djokovics győzött.

Eredmény, Australian Open, férfi egyes, döntő:
Novak Djokovics (szerb, 2.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4