Egyre nehezebb helyzetben Aján Tamás, a súlyemelő szövetség felfüggesztett magyar elnöke

Aján Tamás, cáfolta, hogy felfüggesztették volna
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) végrehajtó bizottsága Richard McLarent kérte fel, hogy vizsgálja ki a szövetség magyar elnöke, Aján Tamás ellen felhozott vádakat. A német ARD televízió a Titkos dopping – a súlyemelők ura című dokumentumfilmjében tárta fel bizonyítékait, amelyek arról árulkodnak, hogy az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) korrupt módon működött, titkos számlát vezetett, eltussolta a doppingolást.

Az Inside the games portál közlése szerint a kanadai ügyvéd azzal vált híressé a nemzetközi sportéletben, hogy részletes jelentést készített az orosz sportolók doppinggyakorlatáról, amely ahhoz vezetett, hogy az oroszokat részlegesen kizártál a phjongcshangi téli olimpiáról.

Richard McLaren rendkívül alapos munkát végez Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Aján Tamást január 23-án 90 napra felfüggesztette a nemzetközi szövetség, bár a sportvezető az MTI-nek azt mondta, ő maga ajánlotta fel, hogy átmenetileg átengedi a terepet egy független vizsgálat lefolytatása érdekében.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség azt ígérte, kivizsgálja az ARD tévécsatorna január 5-én levetített Titkos dopping – A súlyemelők ura című dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat.

A német ARD 45 perces dokumentumfilmje korrupcióval, a sportági doppingolás fedezésével vádolja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) és annak 2000 decembere óta regnáló magyar elnökét.

Sokan azonban nem bíznak a vizsgálat eredményében, mert Aján ideiglenes távozásával a helyét átvevő Ursula Papandreát is Aján emberének tartják.

Ugyanakkor amennyiben az ügy végére akarunk járni, akkor olyan vizsgálót kell találnunk, akinek a megállapításai megbízhatóak és kikezdhetetlenek. Ezért van szükségünk Richard McLarenre" . nyilatkozta Papandrea, majd megköszönte a végrehajtó bizottság tagjainak bátorságát.

Aján Tamás, cáfolta, hogy felfüggesztették volna Forrás: MOB

Ezt akár úgy is értelmezhetjük, hogy elég bátrak ahhoz, hogy szembe menjenek Aján Tamás akaratával. Az ideiglenes elnök arról is beszámolt, hogy egy „spiclivonalat" is beindítanak, amelyen keresztül mindenki bizalmas információkat oszthat meg Aján Tamásról és vádakkal kapcsolatos dolgokról.

Egyelőre lehetetlen megjósolni milyen eredménnyel zárul a hétfőn kezdődő vizsgálat, azonban a korábbi tapasztalatok szerint McLaren nem söpri a szőnyeg alá a dolgokat.

Forrás: Magyar Nemzet