Társoldalunk:

Munkacsoportot állítottak fel a tokiói szervezők a koronavírus miatt

2020.02.06. 14:19

A közegészségügyi hatóságokkal együttműködő munkacsoportot állítottak fel a nyári tokiói olimpia és paralimpiai szervezői a koronavírus-járvány miatt.

Az ötkarikás játékok szervezőinek vezetője, Muto Tosiro csütörtökön jelentette be, hogy a munkacsoportot ő irányítja, és az első ülést kedden tartották. A testület tagjai pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Muto hozzátette, ígéretet tud tenni arra, hogy az olimpiát és a paralimpiát "az előzetes terveknek megfelelően" megrendezik.

Abe Sindzó japán miniszterelnök hétfőn közölte: a kormány szoros együttműködésben az illetékes szervezetekkel mindent elkövet azért, hogy a koronavírus-járvány ne veszélyeztesse a nyári eseményeket.

Minden a tervek szerint haladForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Shohei Izumi

A házigazdák és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán hangsúlyozta, nincs olyan terv, amely a játékok törlésére vonatkozna. Néhány kvalifikációs versenyt ugyanakkor elhalasztottak vagy lemondtak, illetve például a Nancsingba tervezett női futballselejtezőt Sydneybe helyezték át, női kézilabdában pedig Kína helyett Kazahsztán szerepel majd márciusban Győrben, a magyarok csoportjában.

Az olimpiát július 24. és augusztus 9., míg a paralimpiát augusztus 25. és szeptember 6. között rendezik Tokióban.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma csütörtökre megközelítette az 500-at, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományra korlátozódik.