Társoldalunk:

Rasovszky Kristóf lett a világ legjobb úszója 2019-ben

2020.02.07. 18:04

A FINA közzétette, kik voltak a tavalyi év legjobbjai a vizes sportokban - és ismét van magyar a listán: Rasovszky Kristóf 2019-ben elnyerte az Év férfi nyíltvízi úszója címet - olvasható a Magyar Úszó Szövetség hivatalos közleményében.

Az európai elsőség után a világ legjobbjának járó címet is begyűjtötte Rasovszky Kristóf a 2019-es eredménysorával, avagy a LEN után a FINA-nál az legjobb férfi nyíltvízi úszónak bizonyult.

Míg a LEN Award szavazás útján lett az övé (az európai szövetségek és LEN tisztviselők voksoltak), a FINA-nál az egész éves teljesítményt értékelő kritériumrendszer alapján lett a legjobb. Az előre kihirdetett pontértéktáblázat alapján a Joszuban, 5km-en szerzett világbajnoki címe mellett a 10km-en elért 4., illetve a csapatversenyben szerzett 6. helye, valamint az összetett Világkupa-győzelem okán nagy fölénnyel végzett az első helyen - azaz a szubjektív sikert egy objektív mérce alapján megítélt díj követte.

Rasovszky Kristóf megérdemelten lett 2019 nyílt vízi úszójaForrás: STEPHANE KEMPINAIRE / KMSP/STEPHANE KEMPINAIRE/KMSP/Stephane Kempinaire

E pontrendszer okán az Európában első, illetve 2018-ban a FINA-nál is győztes Hosszú Katinka ezúttal második lett Sarah Sjöström mögött a női úszók között - itt a rövidpályás Eb-n elért aranyérmek semmit sem nyomtak a latban, kizárólag a FINA-eseményeken szerzett érmek, illetve a Világkupa-összetett számít, illetve alapvető kritérium a világbajnoki aranyérem (a horvát férfi vízilabda-válogatott a vb és a világliga alapján például több pontot gyűjtött, de a vb-győzelem miatt az olaszoké lett a cím).

Ezeket a díjakat hagyományosan egy gála keretében adják át, és akkor válik hivatalossá a győztesek névsora. Az idén azonban végül kénytelenek voltak lefújni a Moszkvába tervezett rendezvényt, a WADA Oroszországot elmarasztaló döntése ugyanis érzékeny helyzetet teremtett. Jelenleg a FINA azt tervezi, hogy 2020 decemberében, az Abu Dzabiban esedékes rövidpályás úszó világbajnokság végén tartandó gálán az idei év legjobbjai mellett a 2019-es győztesek is átvehetik majd trófeáikat, és az azzal együtt járó 10 ezer dolláros bónuszt is.

FINA Év sportolói 2019
Úszás
Férfiak: Caeleb Dressel (amerikai) • Nők: Sarah Sjöström (svéd)
Nyíltvízi úszás
Férfiak: Rasovszky Kristóf • Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)
Műugrás
Férfiak: Hszie Szi-ji (kínai) • Nők: Si Ting-mao (kínai)
Óriástoronyugrás
Férfiak: Gary Hunt (brit) • Nők: Rhiannan Iffland (ausztrál)
Műúszás
Férfiak: Alekszandr Malcev (orosz) • Nők: Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko (oroszok, holtversenyben)
Vízilabda
Férfiak: Olaszország • Nők: Egyesült Államok