Társoldalunk:

Világcsúcs született rúdugrásban, Kozák Luca országos csúcsot futott

2020.02.08. 22:02

Mondo Duplantis 6,17 méterrel világcsúcsot ért el férfi rúdugrásban a toruni fedettpályás atlétikai viadalon.

A világbajnoki ezüstérmes svéd versenyző a francia Renaud Lavillenie 2014-es rekordját javította meg egy centiméterrel. A 20 éves Duplantis második kísérletére vitte át a 6,17 métert.

Négy napja Düsseldorfban - ahol 6,00 méterrel diadalmaskodott - szintén megpróbálkozott a 6,17 méteres magassággal, de akkor még nem jött össze a világcsúcs.

Mondo Duplantis világcsúcsot igrottForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

"Erre vágytam hároméves korom óta" - nyilatkozott Duplantis, aki a korosztályos világ- és Európa-bajnoki címek után 2018-ban, 18 esztendősen Eb-aranyat nyert Berlinben, tavaly pedig második lett a dohai vb-n.

Remek magyar gátas eredmények születtek a toruni fedettpályás atlétikai versenyen: Szűcs Valdó és Kozák Luca is egyéni csúcsot futott.

Kozák Luca az elődöntőben 8.00 másodperccel a negyedik helyen ért célba, majd a döntőben tovább javított idején és beállította a tavalyi fedett Európa-bajnokság elődöntőjében elért országos rekordját (7.97 mp). A fináléban az ötödik helyet szerezte meg - a verseny honlapja szerint. Az idei világranglistán a tizedik helyet foglalja el.

Kozák LucaForrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

Kerekes Gréta 8.20 mp-cel hetedik lett elődöntős futamában.

Szűcs Valdó az elődöntőből 7.67 mp-cel másodikként jutott tovább. A döntőben ő is javított, 7.59 másodperccel - ami három századdal jobb a kedden elért egyéni rekordjánál - negyedik lett. A 24 éves Szűcs hat századdal maradt csak el Baji Balázs országos csúcsától, a magyar ranglistán a világbajnoki bronzérmes gátason kívül csak Kiss Dániel (7.56 mp) előzi meg. Szűcs ezzel az eredményével holtversenyben hatodik az idei világranglistán.

A távolugró Nguyen Anasztázia - aki január 31-én 6,56-tal egyéni csúcsot ért el - 6,50 méteres eredménnyel szintén a negyedik helyen végzett. A számot a világbajnoki ezüstérmes ukrán Marina Beh-Romancsuk nyerte a világ idei legjobbjával, 6,96 méterrel.