Az Arsenal korábbi tulajdonosa a NOB-nak adta Coubertin báró kiáltványát

2020.02.10. 18:13

Aliser Uszmanov orosz milliárdos a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) adományozta Pierre de Coubertin 1892-es olimpiai kiáltványát, amelyet rekordot jelentő 8,8 millió dollárért (2,7 milliárd forint) vásárolt egy New York-i aukción decemberben.

"Történelmi pillanat tanúi vagyunk, amikor a kézirat visszatér az otthonába, ahová tartozik" - utalt Thomas Bach NOB-elnök arra, hogy a 14 oldalas dokumentumot a lausanne-i Olimpiai Múzeumban helyezték el.

A francia Coubertin báró kiáltványa rendelkezett az ókori görög játékok feltámasztásáról, és lefektette a modern kori olimpiai mozgalom alapjait.

Thomas Bach:A kézirat visszatért az otthonába, ahová tartozikForrás: AFP/Mark Ralston

A Sotheby's decemberi árverésén az egymillió dolláros kikiáltási árnak csaknem a kilencszereséért kelt el a dokumentum, amely így a világ legdrágább aukción értékesített sportrelikviája lett. A korábbi csúcsot a George Herman Ruth Jr. által viselt New York Yankees-mez tartotta, amely 5,64 millió dollárért kelt el tavaly. A New York-i aukciósház december óta titokként kezelte, hogy ki vásárolta meg a kiáltványt, és csak hétfőn derült ki az orosz milliárdos bejelentéséből.

Uszmanov a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökeként is tevékenykedik, 2018-ig az övé volt az Arsenal labdarúgóklub harminc százaléka, januárban pedig 30 millió fontért megvásárolta az Everton stadionjának névhasználati jogát.

Aliser Uszmanov úgy döntött, a NON-nál lesz a legjobb helyen a kéziratForrás: Wikipedia

"Ez a kézirat a modern kori olimpiai játékok manifesztuma. Úgy gondolom, az Olimpiai Múzeum a legmegfelelőbb hely a felbecsülhetetlen értékű dokumentum megőrzésére" - mondta.

Ajánlataink