Két mérkőzés jutott a magyaroknak a birkózó-Eb szerdai napján

Budapest, 2018. október 22. Galambos Ramóna (kékben) és az amerikai Jacarra Winchester a nők 55 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Mindössze egy-egy mérkőzés jutott szerdán a római birkózó Európa-bajnokság első női versenynapján érdekelt két magyarnak, Galambos Ramónának és Németh Zsanettnek, mert mindketten sima vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben.

A nem olimpiai kategóriában, 59 kilogrammban szereplő Galambos a moldovai Anastasia Nichitával találkozott, aki a tavalyi világbajnokságon 57 kilóban ötödik lett és olimpiai kvótát szerzett, míg az Európa Játékokon bronzéremmel zárt, azaz egyértelmű esélyesként léphetett szőnyegre a magyar ellen.

A mérkőzés igazolta a papírformát, Nichita nagyon jó érzékkel indított, és ritmusváltásaival rendre meglepte Galambost, aki képtelen volt ellenállni riválisa lábra és derékra támadásainak. A moldovai sorra érte el akcióit, így még a szünetig összegyűjtötte a technikai tushoz szükséges pontokat (10-0).

Galambos Ramóna (kékben) kapott még egy esélyt az Eb-n Forrás: MTI/Czagány Balázs

A 2017-ben Eb-ezüstérmes, 2018-ban vb-ötödik Németh Zsanettnek (76 kg) előzetesen jóval több esélye volt a győzelemre, ám az ukrán Alla Belinszka elleni nyolcaddöntős összecsapásán erőtlennek tűnt. Németh kezdeményezően lépett fel és egy szép mögékerüléssel vezetéshez jutott (2-0), röviddel ezután viszont Belinszka a hátára dobta őt (2-4).

A pihenőig egy újabb mögé kerüléssel Németh döntetlenre alakította az állást, majd a második menet elején kiléptetéssel (5-4) visszavette a vezetést, ám az ukrán erre azonnal válaszolt és egy újabb ledöntéssel hátára vágta Némethet (5-8), amivel eldöntötte a meccset. A zárásig kiléptetéseken kívül egyéb akció nem történt a szőnyegen, Belinszka pedig 10-6-os sikerrel került a nyolc közé.

Galambos és Németh egyformán abban bízhatott, hogy legyőzője fináléba jut és ezzel vigaszágra segíti őt. Előbbinek ez össze is jött, mert Nichita a döntőig menetelt, utóbbinak viszont nem, mert Belinszka már a következő körben, a negyeddöntőben kikapott.