Társoldalunk:

Váncza bronzmeccses, Szabó kiesett a birkózó Európa-bajnokságon

2020.02.12. 13:54

Váncza István a vigaszágról továbbjutott, így szerda este a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén léphet szőnyegre a római birkózó Európa-bajnokságon. Szabó Lászlónak (82 kg) ugyanez nem sikerült.

A 67 kilósok között világversenyen most debütáló Váncza kedden nagyszerűen birkózott, az azeri Islambek Dadovot és a lengyel Roman Pacurkowskit is legyőzte, majd a negyeddöntőben nem bírt az orosz Nazir Abdulajevvvel.

Az orosz elődöntős sikerével Váncza a vigaszágon kapott újabb esélyt, amivel élni tudott, méghozzá emlékezetes teljesítménnyel. A 20 éves birkózó a bolgár Dejvid Dimitrovot másodpercekkel a kezdés után kiléptette (1-0), majd a meccs második percében riválisa intése után (2-0) emelésből négy pontért dobott (6-0), pörgetett (8-0) a sort pedig riválisa kilépése (9-0) zárta. Ezzel bőven megvolt a technikai tushoz szükséges különbség, mely a bolgárok eredménytelen videózásával 10-re nőtt. Váncza István a 18 órakor kezdődő döntős programban az örmény Karen Aszlanyan ellen lép szőnyegre a helyosztón.

Szabó László (jobbra) egy meccsre volt a bronzcsatától.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 82 kilogrammban szereplő Szabó László kedden egy győzelem után a nyolcaddöntőben veszített, szerdán pedig két sikerre volt a bronzmeccstől. Az elsőt a Bódi Jenő edzette osztrák Michael Wagner elleni 4-1-es sikerrel hozta, a folytatásban viszont a hajrában "elfogyott" a fehérorosz Sztanyiszlav Safarenka ellen, aki egy mögé kerüléssel fordította maga javára (1-3) a meccset. A szerdai finálés műsorban így Váncza lesz az egyedüli magyar.