Társoldalunk:

Wichmann Tamás élete képekben

2020.02.13. 14:27

Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában szerdán meghalt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója. Rá emlékezünk galériánkkal.

Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. Hatéves volt, amikor elütötte egy rendőrautó, a súlyos baleset után napokig kómában feküdt, egy évig járógépet kellett használnia. Felépülése után sportolni kezdett, először ökölvívóedzésekre járt, de a szakosztály megszűnése után a kenut választotta, amiben aztán a világ egyik legjobbja lett 9 vb-címével.

1979-ben az év sportolójának választották. Részt vett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkájában. 1998-ban kézlenyomata felkerült a Csillagok Falára. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2010-ben MOB-díjjal, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros díjjal, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.

Duisburg, 1979. augusztus 18. Wichmann Tamás kenus, a C-1 1000 méteres verseny győztese a célba érkezés után a XV. Kajak-kenu világbajnokságon. A képre kattintva megtekintheti róla készített galériánkatForrás: MTI/Pálfai Gábor

A kajak-kenuról és a pályafutásáról pedig a következőképpen nyilatkozott: "Az eredményeimmel talán egy kicsit utat mutattam az embereknek, hogy alulról indulva is el lehet érni a csúcsra. Hogy lehetetlen helyzetből is lehet valami nagyot alkotni. Talán többeknek erőt adtam azzal, amit elértem. A sportágunk nagyon népszerű volt akkoriban, szerencsére ez azóta is így van."