Társoldalunk:

Felmentették a doppingvétség miatt eltiltott világcsúcstartó úszót

2020.02.14. 16:23

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte a brazilok világcsúcstartó úszója, Nicholas Santos eltiltását.

A 39 éves dél-amerikai sportoló mintájában tavaly májusban az anabolikus szteroidok közé tartozó clostebol nyomaira bukkantak, ezért a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) július 20-tól egy évre eltiltotta.

Santos azzal az indoklással fordult a CAS-hoz, hogy törölközőjét és egyéb használati tárgyait megosztotta családtagjaival, akik olyan gyógyszereket szedtek, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. A CAS indoklása szerint a sportoló így nem hibázott, ezért törölték a büntetést.

Santos 2018 októberében Budapesten állított fel rövidpályás világcsúcsot 50 méter pillangón, a 21.75 másodperces idő azóta is a valaha volt legjobb 25 méteres medencében.

Santos rövid időn belül a második sztársportoló, aki első hallásra olyan sztorival áll elő, amit alapvetően igen nehéz elhinni, mégis jól jön ki a végén a dologból. Január végén a 11-szeres világbajnok kanadai kenus, Laurence Vincent-Lapointe védekezett azzal, hogy barátja testnedvéből került a szervezetébe a tiltott anyag, és az ő kifogásának is helyt adtak.