A nehézsúlyú KO-király világbajnok a veretlen őrült brit ellen lép ringbe

Deontay Wilder v Tyson Fury GettyImageRank2 SPORT BOXING
LOS ANGELES, CA - DECEMBER 01: Deontay Wilder punches Tyson Fury in the fifth round, fighting to a draw during the WBC Heavyweight Champioinship at Staples Center on December 1, 2018 in Los Angeles, California. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Február utolsó előtti hétvégéjén napjaink nehézsúlyú profi ökölvívómezőnyének két prominens alakja lép szorítóba. Az este egyik sztárja a WBC veretlen bajnoka, Deontay Wilder lesz, aki mérkőzéseinek több mint 95%-át KO-val fejezte be. A másik főszereplő pedig a kihívója, Tyson Fury, aki minden idők egyik legmeghatározóbb nehézsúlyú bajnokát, Vladimir Klicskót taszította le a trónról. A gigászok csatájával a nézők nyerhetik a legtöbbet, ráadásul a győztesre több potenciális kihívó is várhat a sportág királykategóriájában.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban jön a 2020-as év első igazán fontos profi bokszmeccse. A sportág egyik ikonikus helyszínén, a Las Vegas-i MGM Grand 17 000 fős arénájában csap össze második alkalommal a WBC veretlen világbajnoka, Deontay Wilder és a kihívó, a szintén hibátlan Tyson Fury.

Nemcsak a bajnok címe lesz a tét a meccsen, hanem a Ring magazin nehézsúlyú öve is, így bárki is legyen a győztes, két titulust is birtokolhat majd.

Az eseményre óriási az érdeklődés. A két sportoló első csatája rendkívül emlékezetesre sikerült. 2018. december 1-én Los Angelesben, a Lakers otthonában majd 18 000 néző előtt óriásit bunyóztak a felek. Wilder kétszer is padlóztatta kihívóját, ráadásul a második leütés után senki sem hitte volna, hogy a brit ökölvívó még felállhat, de azon az estén tényleg minden megtörtént.

A pontozóbírókra maradt a döntés 12 menetet követően és az eredmény döntetlen lett, így rögtön adta magát a visszavágó gondolata.

A szakmai szempontok mellett az anyagiak is a második felvonás mellett szóltak. Az USA-ban és Nagy-Britanniában is PPV (kattintásalapú, fizetős streaming szolgáltatás) alapon adták a nehézsúlyú címmérkőzést, ilyenre egyébként a 2002-es Mike Tyson – Lennox Luis meccs óta nem volt példa.

A tengerentúlon 6,7 milliárd, míg a szigetországban 3,2 milliárd forint értékben vásároltak PPV-t a nézők,

emellett nagyjából 10 millió ember különböző illegális csatornákon keresztül látta az összecsapást.

A KO-király bajnok

Deontay Wilder 2015 óta védi meg sikeresen a WBC nehézsúlyú övét. A 34 éves amerikai bokszoló félelmetes mérleget hozott össze profi pályafutása alatt, 43 mérkőzéséből 42-őt nyert meg, 41-et kiütéssel. A makulátlan eredménysort a Fury elleni találkozó „rontotta" el, de a veretlenség továbbra is megmaradt.

Egyetlen egyhangú pontozásos győzelmét pont az öv megszerzésekor aratta 2015-ben, a kanadai Bermane Stiverne ellen.

Tette mindezt úgy, hogy a nagy nap előtti edzésen egy szalag segítségével végzett nyújtógyakorlat közben úgy megsértette az egyik szemét, hogy gyakorlatilag félvakon kellett harcolnia.

A „Bronz Bombázó" nevet egyrészt a 2008-as pekingi olimpián szerzett bronzérme miatt kapta, másrészt a nagy példakép, a legendás öklöző, Joe Louis miatt, akinek „Barna Bombázó" volt a beceneve.

Joe Louis, 1937 és 1949 között volt a nehézsúly világbajnoka Forrás: biography.com

A regnáló bajnok hosszú utat tett meg a trónig, amatőr bokszoló korában minden nap hajnali fél ötkor kelt, hogy sört szállítson ki.

Elmondása szerint úgy fogta fel a dolgot, hogy a reggeli edzéseket letudta az általában 1000 sörösrekesz fel- és lepakolásával a teherautójánál.

Az 1000-es számmal amúgy is jóban van az ökölvívó, nagyjából ennyi órát töltött tetoválószalonokban, mire elkészültek az egész testét borító alkotások.

A pekingi olimpia után úgy döntött, hogy profinak áll, és meg sem áll a világbajnoki címig. A ringben mutatott meggyőző teljesítménye mellett az elhatározásának komolyságát bizonyítva még egy gyerekeknek szóló mesekönyv írásában is részt vett 2014-ben. A történet arról szól, hogy miképp vált Wilder világbajnokká, és arra szeretné tanítani a gyerekeket, hogy ha meg akarják valósítani az álmaikat, akkor ha keményen dolgoznak és legyőzik az akadályokat, bármit elérhetnek az életben.

Wilder a jövőben még több ilyen könyvet írna, ami elsőre furcsának tűnhet, de ő maga is családcentrikus ember, nyolc gyermek édesapja.

A címvédő fizimiskájával kapcsolatban érdekesség, hogy a rendkívül kidolgozott izomzatú, 201 cm magas bunyóst a rajongók gyakran összekeverik LeBron Jamesszel az utcán. Hát, lelkük rajta...

LeBron James és Deontay Wilder Forrás: Sports Illustrated

A regnáló bajnok átlagosan három menetet töltött eddigi profi pályáján a ringben mérkőzésenként, ami annak is köszönhető, hogy 20 meccsét már az első három perc alatt lerendezte.

Ő az a bokszoló, aki tényleg bármelyik pillanatban képes bárkit kiütni, függetlenül attól, hogy az adott összecsapáson éppen addig nem ő dominált.

Az ütőereje mellett az önbizalma is rendben van Wildernek. Legutóbb éppen azt ecsetelte, hogy a fénykorában lévő Mike Tysont is kiütötte volna a vele született gyilkos ösztön és a napjainkban rendelkezésre álló jobb felkészülési körülmények miatt.

Wilder jobb keze tényleg egy időzített bomba, ezt a szorítón kívül még egy TV-műsorban is megmutatta.

A show szerkesztője valószínű nem élete legjobb döntését hozta, amikor megkérte élő adásban a bajnokot, hogy üsse meg egyszer az ESPN kabalafiguráját.

A dolognak nem lett jó vége, szegény alkalmazotton nem sokat segített a jelmez, így is eltört az állkapcsa a jobbos után. A bajnok persze elnézést kért mindenkitől a történtekért.

Az őrült brit, aki véget vetett a Klicsko-korszaknak

Ahogy a híres mondás is tartja: „Nomen est omen", azaz a név kötelez. Tyson Fury egész egyszerűen bokszolónak született. Persze ebben azért édesapja is közrejátszott, aki fiát az éppen karrierje csúcsán álló Mike Tysonról nevezte el.

John Fury amúgy is szerette a bunyót, pusztakezes utcai harcos volt az 1980-as években.

Később sajnos átesett a ló túloldalára, és amikor kiütötte egy férfi szemét, 11 éves börtönbüntetést kapott.

A kis Fury életének első heteiben még nem a későbbi klasszis karrierre készült, hanem arra, hogy túlélje az előtte álló napokat, heteket.

Nem betegség kínozta a csöppséget, „csupán" hat hónapra született a kilenc helyett, alig fél kilogrammos súllyal.

Az orvosok kezdetben nem sok esélyt adtak a kisfiúnak a túlélésre, de szerencsére nem lett igazuk.

Hamar megismerkedett a boksszal, amatőr karrierjét fiatalon, 20 évesen fejezte be és Wilderhez hasonlóan 2008-ban ő is profinak állt.

Első mérkőzését már a nyitó három percben befejezte, ellenfele a magyar Gyöngyösi Béla volt.

Tyson Fury, még 24 évesen Forrás: Ed Mulholland-USA TODAY Sports

Az ifjú bokszoló egymás után gyűjtötte be az ellenfelek skalpjait, a szigetországban hamar eljutott a legmagasabb szintig. 2012-ben már nála volt az angol és az ír nehézsúlyú cím, és ugyanebben az esztendőben övé lett a WBO interkontinentális öve is.

2015. november 28-án 24-0-s, hibátlan mérleggel léphetett szorítóba korának legnagyobb sztárja, Vladimir Klicsko ellen.

Az ukrán legenda a WBA, IBF, WBO, IBO és a Ring magazin övek birtokosaként érkezett a düsseldorfi csarnokba, de már a titulusuk nélkül távozott onnan. A brit harcos fantasztikusan összeszedett bokszot bemutatva nagy taktikai csatában egyhangú pontozással verte az ikont.

Wilder és Fury karrierjében a második közös pont volt 2015. a 2008-as profivá válás után, mert mindketten ekkor értek fel igazán a csúcsra az aktuális bajnok pontozásos megverésével.

A napjainkban is még csak 31 éves bokszoló karrierje a hatalmas győzelem után nem várt fordulatot vett.

Elhatalmasodtak rajta belső démonjai, és az alkoholba, kábítószerbe, valamint a túlevésbe menekült.

Egy ideig próbálkoztak a Klicsko elleni visszavágó megrendezésével, de végül az újdonsült bajnok 2016. október 12-én a Ring magazin titulusának kivételével visszaadta az elnyert öveket, hogy megvívja saját háborúját.

A 206 cm-es óriás több mint két és fél év kihagyás után tért vissza a szorítók világába 2018 nyarán. Igaz, rögtön két meccset is lehozott két hónap alatt, júniusban egy albán, augusztusban egy olasz ellenfelet vert meg. Ezután pedig tető alá került a korábban már említett Wilder elleni első felvonás.

Az ötgyermekes családapa 2019-ben összesen kétszer húzott kesztyűt, legutóbb tavaly szeptemberben.

Mérlege továbbra is rendkívül meggyőző, 30 mérkőzéséből 29-et nyert meg, ebből 20 KO, mindössze egy döntetlen mellett.

Fury gőzerővel készült a hétvégi harcra, sőt, a sajtótájékoztatón azt mondta a bajnoknak, hogy két menet alatt elintézi.

A brit bunyóssal kapcsolatban az edzők most azt ígérik, hogy a taktika és a sok mozgás mellett az ütőerővel sem lesz probléma, és ebben is felnő majd Wilder mellé.

A kihívó maga is tett róla, hogy a média állandóan vele foglalkozzon a felkészülése alatt. Egyszer még azt is megosztotta a publikummal, hogy naponta akár hétszer is könnyít férfiasságán, hogy megfelelően magasan tartsa a tesztoszteronszintjét. A duma már csillagos ötös, a teljesítmény meg majd a ringben elválik.

Tyson Fury a szövegével és a ruháival mindig feldobja a sajtótájékoztatókat Forrás: AFP/Ringo Chiu

Sűrűsödő nehézsúly

A hétvége sztárjai mellett is akadnak olyan kiváló bokszolók, akik tudásukkal, népszerűségükkel felkavarták az utóbbi időkben csendesebb nehézsúly állóvizét.

Anthony Joshua, London olimpiai bajnoka még amatőr korában Debrecenben is bunyózott a Bocskai-emlékversenyen. A WBA, IBF, WBO és IBO bajnoki címeit birtokló harcos testalkata alapján egy modell is lehetne, mondjuk akkor messze nem keresne annyit, mint profi ökölvívóként.

A 23 győzelme mellett mindössze egy vereséggel álló angol bokszoló utolsó mérkőzéséért 60 millió dollárt kapott, ami kiválóan tükrözi mekkora marketingértéke van sporttársai között.

Atletikussága, fegyelmezettsége és a nehézfiúk között egészen egyedülálló technikai virtuozitása teszik Joshuát az egyik legmagasabban jegyzett bunyóssá.

A többszörös bajnok egyedüli vereségét a mexikói-amerikai Andy Ruiztól szenvedte el, még 2019-ben. Az amatőr karrierjét egészen elképesztő 105-5-s mérleggel befejező bokszoló 35 profi fellépéséből 33-at megnyert, és csak kétszer kerekedtek rajta felül, pontozással.

Az ötgyerekes apuka testalkatát meghazudtolóan gyors, és belharcban nem sokan állnának vele szemben.

Oleksandr Usyk némiképp kakukktojás a mezőnyben, mert még csak egy nehézsúlyú profi mérkőzés van a háta mögött. Ennek ellenére ő lehet az, aki a legnagyobb skalpokat is begyűjtheti a királykategóriában.

Az olimpiai bajnok bunyós a profik táborában a cirkálósúly vitathatatlan ura lett, miután a teljes mezőnyt „kipucolta", és a derekán landoltak a WBA, WBC, IBF, WBO és a Ring magazin övei még 2018-ban.

Miután megvédte a friss titulusait ugyanebben az évben, úgy döntött, hogy felmegy nehézsúlyba, hogy ott is megmutassa, mire képes.

Izgalmas időszak előtt állunk, és ezzel kapcsolatban érdemes egy pillantást vetni a felsorolt versenyzők életkorára is.

Wilder 34, Fury 31, Joshua 30, Ruiz 30 és Usyk 33 éves.

A nehézsúlyban a bokszolók tényleg olyanok, mint a jó bor, a korral érnek be igazán, így látatlanban is lehet egy 4-5 jó éve a kategóriának, és akkor a feltörekvő fiatalokkal még nem is foglalkoztunk...