Kvótáért és érmekért utazik a magyar csapat a légfegyveres kontinenstornára

Tobai-Sike Renáta SZEMÉLY Közéleti magyar olimpiai válogatott  FOTÓ KÉPKIVÁGÁS arckép, portré hivatalos portré Budapest, 2016. július 3.
Tobai-Sike Renáta sportlövő a Syma Rendezvényközpontban tartott fotózáson 2016. július 3-án. A sportoló kvótát s
Budapest, 2016. július 3. Tobai-Sike Renáta sportlövő a Syma Rendezvényközpontban tartott fotózáson 2016. július 3-án. A sportoló kvótát szerzett a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Legalább egy olimpiai kvóta megszerzése a magyar csapat fő célja jövő héten a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon, mely a sportág utolsó előtti kvalifikációs versenye a tokiói játékokra.

A magyar sportági szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Győrik Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy

a 15 felnőtt és 12 junior alkotta válogatott számára öt-hét érem begyűjtése a cél,

ami visszafogottabb elvárás a korábbi évekhez képest, ám mindez azért van, mert a legjobb junior versenyzők a felnőtteknél harcolnak majd a kvótákért.

A lengyel városban férfi, női puskában és pisztolyban is két-két tokiói hely talál gazdára.

Ez lebeg a felnőtt csapat szinte valamennyi tagjának szeme előtt, kivéve Péni Istvánt (puska) és Major Veronikát (pisztoly), akik már tavaly begyűjtötték az indulási jogot. A harmadik magyar kvótás, a 2019 tavaszán 16 és fél évesen kvótát nyert Mészáros Eszter (puska) most a junioroknál indul.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Tobai-Sike Renáta (j) a 2016-os riói nyári olimpia női légpisztoly versenyszámában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövőközpontban 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A riói olimpikon Sike Renátának viszont egyértelműen a kvótaszerzés a fő célja idén, s ezt lehetőleg már Wroclawban szeretné elérni.

A női légpisztoly 2015-ös Eb-bronzérmese tavaly kicsit visszafogottabban versenyzett, idén viszont stabilan magas színvonalon lő, amit az országos bajnokságon is bizonyított, melyen egyéniben és vegyespárosban is aranyérmet nyert.

"Nehéz kiszámolni előre, milyen eredmény kell majd a döntőhöz. A célom, hogy az 579 körös egyéni csúcsomat meglőjem, amivel szerintem meglesz a finálé"

- mondta a BHSE sportolója hozzátéve, hogy nem foglalkozik azzal, kinek van már kvótája a mezőnyből és kinek nem, csak magára koncentrál és arra, hogy Rio után Tokióba is kijusson.

A kontinensviadalon óriási mezőny gyűlik össze,

az előzetes hírek szerint 700 sportlövő indul.

A keddtől vasárnapig tartó Eb csúcspontja a pénteki és szombati nap lesz. Előbbin a férfi és női pisztolyosok versenyeznek, utóbbin pedig a puskások.

A wroclawi után az európai puskások és pisztolyosok májusban, Plzenben szerezhetnek még kvótát, illetve a világranglistáról is meg lehet váltani a repülőjegyet a japán fővárosba. A rangsor május végi állása alapján a legjobb nem kvótás lövő jut ki az olimpiára minden egyéni számban.

"Május végén négy, öt, hat kvótával elégedett lennék, de boldog majd csak akkor leszek, ha Tokióban sikerül érmet szereznünk"

- zárta a sajtóeseményt Győrik Csaba.