Társoldalunk:

Az egyik legfényűzőbb kerékpárcsapat is ott lesz a Tour de Hongrie-n

2020.02.21. 10:54

A hatodik World Tour-csapatként a Bahrain-McLaren is rajthoz áll a 2020-as Tour de Hongrie-n - jelentették be hivatalos oldalukon a verseny szervezői.

2014 nyarán nagy feltűnést keltett, amint a két bahreini herceg, Nasszer és Halid ibn Hamad al Halifa is részt vett a nagy sikerű Ironman 70.3 Budapest versenyén, méghozzá jó néhány – a bulvárlapok szerint ötven – testőr kíséretében. Már akkoriban rebesgették, hogy a Bahreni Királyság egy profi kerékpárcsapat létrehozásán fáradozik, két évvel később pedig már hivatalosan is bejelentették: 2017-ben Bahrain Merida Pro Cycling Team néven világhódító útjára indul a World Tour-csapat.

A Bahrain-McLaren az egyik leggazdagabb profi klubForrás: BettiniPhoto©2020/Dario Belingheri

Nem bíztak semmit sem a véletlenre, olyan klasszisokkal vágtak neki az első szezonnak, mint Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti, Franco Pellizotti vagy Sonny Colbrelli, nem csoda, hogy már a profi klub első szezonjában nagy sikereket értek el, Nibali szakaszt nyert, s az összetettben harmadik lett a Giro d'Italián, ugyancsak etapsikert jegyzett, s az összetettben második lett a Vuelta a Espanán, megnyerte a Horvát Körversenyt és a Lombard Körversenyt, Colbrelli elvitte a Brabantse Pilj, Visconti pedig a Giro dell'Emilia első helyét.

2018-ban Nibali Milánó–San Remo-győzelemmel kezdte a szezont, s a Tourra összpontosított, ám az Alpe d'Huez-n egy nézővel ütközött, s a tizenharmadik szakaszon – az összetett negyedik helyéről – fel kellett adnia a küzdelmet. Ez rá is nyomta a bélyegét a Bahrain szezonjára, amelybe így is belefért egy rakás diadal, Giro- és Vuelta-szakaszgyőzelmek, összetett siker a Horvát és a Német Körversenyen, spanyol és szlovén országúti bajnoki cím, és így tovább.

A világbajnok Mark Cavendish közel 50 szakaszt nyert a három nagy Grand Touron összesenForrás: MATT BEN STONE 2019/Matt Ben Stone

Tavaly tavasszal Nibali ismét nagy formában volt, a Giro d'Italián második lett, a Tour de France-on - bár szakaszt is nyert - viszont nem tudott beleszólni a legjobbak dolgába. A csapat tizenhat győzelmet - közte két Tour de France-szakaszsikert - jegyzett, vagyis nem zárt rossz évet.

2020-ra alaposan átalakult a klub élete, névadó szponzorként beszállt a Formula–1 világából (is) ismert McLaren. A „nagyok" közül Nibali és Pozzovio is távozott, és tizenkét új versenyző öltözött be a vörös-narancs-fekete felszerelésbe. Köztük olyan nagyágyúk, mint a britek világbajnok szupersztárja, a harmincszoros (!) Tour de France-, tizenötszörös Giro d'Italia- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Mark Cavendish, a nagy körversenyeken rendre remeklő, a Tour de France-on negyedik, a Girón harmadik helyet is jegyző spanyol Mikel Landa vagy a Liege–Bastogne–Liege győztes holland Wout Poels.

Van egy régi ismerős is a Bahrain McLaren csapatában: a szlovén Jan Tratnik nyerte a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóját, s elvitte a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is.

A Tour de Hongrie szervezői eddig tizenöt csapat érkezését jelentették be, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon:

 • Astana Pro Team (World Tour)
 • TREK-Segafredo (World Tour)
 • Mitchelton-Scott (World Tour)
 • Team Jumbo-Visma (World Tour)
 • CCC Team (World Tour)
 • Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team)
 • Gazprom-RusVelo (ProTeam)
 • Riwal Readynez (ProTeam)
 • Team Novo Nordisk (Pro Team)
 • Bardiani-CSF-Faizané (Pro Team)
 • Kometa-Xstra (Continental Team)
 • Team Novák (Continental Team)
 • Adria Mobil (Continental Team)
 • Giotti Victoria (Continental Team) 
 • magyar válogatott

A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.