Nem gátolja a koronavírus a tokiói olimpia előkészületeit

Novel coronavirus outbreak / Japan New case mystery virus Beijing Shenzhen people wear MASK China Jan. January 2020 China's Lunar New Year holiday Tens of thousands of people travel VISIT overseas holiday Wuhan city announce another patient die dead DEATH
People wearing a mask take picture with Olympicss' mark in Odaiba, Tokyo on February 22, 2020, amid the outbreak of a new coronavirus in Japan. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a koronavírus-járvány továbbra sem veszélyezteti a július 24. és augusztus 9. között sorra kerülő tokiói játékok lebonyolítását.

"A 2020-as tokiói olimpia előkészületei a tervek szerint haladnak" – közölte hétfőn, a dpa német hírügynökség kérdésére a NOB.

"A fertőző betegségek elleni óvintézkedések fontos részei a terveknek, hogy biztonságban megrendezhessük a játékokat" – írja az ötkarikás testület az állásfoglalásában.

A tokiói szervezőbizottság továbbra is minden illetékes hatósággal szoros együttműködésben dolgozik, ezenkívül kapcsolatban áll az Egészségügyi Világszervezettel és saját orvosi szakértőivel is.

"Nagyon bízunk abban, hogy az illetékes hatóságok, különösen Japánban és Kínában, megteszik a helyzet kezeléséhez szükséges lépéseket" - fogalmazott a NOB.

Megelőző óvintézkedéseket vezetnek be az olimpiai lángfutás szervezői, hogy elkerüljék a koronavírus terjedését az ötkarikás játékok jelképének több hónapos útja alatt.

Az olimpiai lángot, amely a globális béke és sportszerűség szimbóluma,

március 12-én a hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában gyújtják meg.

Hét napig görög földön halad majd a váltó, mielőtt március 19-én Athénban sor kerül a lángátadó ünnepségre.

A Görög Olimpiai Bizottság első embere, Szpirosz Kapralosz a görög egészségügyi kockázatkezelő társasággal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "felkészültek minden eshetőségre".

A váltónak Görögországban több száz, míg Japánban mintegy tízezer tagja lesz. Mivel azonban nem a fáklya jár kézről kézre, hanem a lángot adják tovább újabb és újabb fáklyák meggyújtásával, az emberi érintkezés minimális.

– fogalmazott Szakisz Vassziliadisz. A váltó igazgatója megemlítette, szorosan együttműködnek a görög egészségügyi minisztériummal, további részleteket ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra.

A vírus terjedésének hatására több sporteseményt elhalasztottak vagy töröltek Kelet-Ázsiában, és az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatos aggodalmak is felmerültek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleményezése alapján jelenleg nincs szükség az olimpia elhalasztásával vagy áthelyezésével kapcsolatos vészforgatókönyvekre.

A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert fertőzött meg szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt, ugyanakkor Kínán kívül is közel kéttucatnyi életet követelt a járvány. Görögországban eddig nem regisztráltak megbetegedést, Japánban viszont eddig 773 személy fertőződött meg - legtöbbjük egy óceánjáró hajón -, közülük hárman vesztették életüket.

Japánban a lángfutás március 26-án a fukusimai prefektúrában lévő J-Village-ből indul el, és érinti mind a 47 prefektúrát, mielőtt megérkezik az ötkarikás játékok nyitóünnepségére.