Társoldalunk:

Három hónapon belül el kell dönteni, hogy legyen-e olimpia

2020.02.25. 16:25

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint három hónap múlva el kell dönteni, hogy a koronavírus-járvány miatt lemondják a tokiói játékokat.

"Nagyon nagy döntésről van szó, amelyet csak akkor lehet meghozni, ha megbízható adatokkal rendelkezünk" – mondta Pound, aki 1978 óta dolgozik a világszervezetben. "Egy ilyen léptékű eseményt nem lehet csak úgy visszamondani vagy elhalasztani. Nem mondhatjuk azt, hogy inkább októberben rendezzük meg, mert ezzel nagy probléma elé állítanánk a televíziós jogtulajdonosokat, és ütközőpályára kerülnénk például az amerikaifutball-, a kosárlabda-, a basaball- vagy az európai futballnaptárral" – emelte ki, hozzátéve, a mostani négyéves olimpiai ciklusban a NOB 5,7 milliárd dolláros bevételének 73 százaléka a tévés jogdíjakból származik.

A 77 éves kanadai sportdiplomata kifejtette, hogy három hónap múlva sok minden elkezdődik az olimpiával összefüggésben: biztonsági intézkedések lépnek életbe, beindul az olimpiai falu, felkészülnek a hotelek, és elkezdődik a tévéstúdiók, illetve sajtóállások kiépítése.

Pound közölte, szinte lehetetlennek tartja azt, hogy másik városba költöztessék át a játékokat.

"A világon alig néhány város van, amely ilyen rövid határidővel átvenné a rendezői feladatokat" - hangsúlyozta. A London polgármesteri címére pályázó Shaun Bailey már felvetette az ötletet, hogy a brit főváros "be tudna ugrani" Tokió helyére.

"Azt sem támogatom, hogy sok helyszínre szórjuk szét az ötkarikás versenyeket, mivel abból csak sok világbajnokság lenne, de nem állna össze olimpiává" - nyilatkozott a volt NOB-alelnök.

Arra a felvetésre, hogy egy évvel el lehetne-e halasztani a tokiói játékokat, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) első vezetője közölte, a japán szervezőknek hivatalosan 12,6 milliárd dollárba kerül az olimpia.

"Kérdés, hogy ezt a buborékot fenn lehet-e tartani további egy évig, illetve hogy jövőre beleillene-e a nemzetközi sportnaptárba" - fogalmazott, majd kitért arra, hogy a NOB az előre nem látható problémák esetére egymilliárd dolláros "szükségalapot" hozott létre, amelyből azokat a sportági világszervezeteket támogatnák, amelyek működése a NOB-tól függ.

Pound arra bíztatta a sportolókat, hogy a helyzet komolysága ellenére folytassák a felkészülést az olimpiára, amely a jelenlegi helyzet alapján Tokióban lesz július 24. és augusztus 9. között.

Kató Kacunobu japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter kedden úgy fogalmazott, hogy túl korai lenne az esetleges halasztásról beszélni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban arról tájékoztatta a NOB-ot, hogy egyelőre nem kell válságtervet készíteni a játékok törlésére vagy áthelyezésére.

A közép-kínai Vuhanból kiindult új típusú koronavírus-járványban a fertőzöttek száma Kínában 77 658 főre emelkedett, 2663-an életüket vesztették az ország szárazföldi részén, miközben a gyógyultak száma 27 ezer fölött van. Japánban 870 esetet regisztráltak, és eddig ott négy halottja van a járványnak.

A tokiói játékokra a szervezők mintegy 11 ezer, míg két héttel később a paralimpiára 4400 sportolót várnak.