Bejelentette visszavonulását Marija Sarapova

Marija Sarapova
Russian tennis player Maria Sharapova poses as she arrives to the 2016 Vanity Fair Oscar Party in Beverly Hills, California on February 28, 2016. / AFP / ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ
Vágólapra másolva!
32 évesen bejelentette visszavonulását Marija Sarapova, ötszörös Grand slam-győztes orosz teniszező.

Sarapova a Vanity Fairnek írt levelében tudatta, hogy a sok sérülés miatt nem folytatja tovább, régóta bajlódott a vállával. 2019 elején meg is kellett műteni a vállát, visszatérése után még három Grand Slamen indult, de mindig az első körben búcsúzott, a világranglista 373. helyéig csúszott vissza, ilyen rosszul soha nem állt pályafutása alatt.

Marija Sarapova a teniszpályán kívül is igazi világsztár lett Forrás: AFP/Adrian Sanchez-Gonzalez

Sarapova 17 évesen robbant be a női tenisz elitjébe, amikor megnyerte a wimbledoni bajnokságot.

Pályafutása során az összes nagy GS-versenyt megnyerte, 2012-ben a Roland Garrosszal vált teljessé a karrier Grand Slame.

"A tenisz megmutatta nekem a világot, és azt, hogy mire születtem. Itt tudtam lemérni, mennyit érek. Akármi is lesz a következő fejezet, mindig küzdeni fogok. Tenisz, búcsút mondok neked" - írta közösségi felületén Sarapova.

A londoni olimpián ezüstérmes teniszező 2004-ben szerezte első GS-trófeáját (Wimbledon), amelyet további négy (2006 US Open, 2008 Australian Open, 2012 és 2014 Roland Garros) követett. A világranglistát először 2005 augusztusában vezette, összesen 21 hétig állt a WTA-rangsor élén.

Sarapova 2016-ban akadt fenn egy doppingellenőrzésen, akkor 15 hónapos eltiltást kapott. 2017-es visszatérése után Tiencsinben tudott utoljára versenyt nyerni, ez volt pályafutása 36. WTA-tornagyőzelme.

Karrierje során csak a tenisztornák pénzdíjaiból 38 millió dollárt keresett, ezzel harmadik az örökrangsorban a Williams nővérek mögött.