Nyolcéves eltiltást kapott a háromszoros olimpiai bajnok úszó

swim Horizontal
Nyolcéves eltiltást kapott Szun Jang, a háromszoros olimpiai- és 11-szeres világbajnok úszó
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bűnösnek találta a doppingvétséget elkövető háromszoros olimpiai bajnok úszót, Szun Jangot, és nyolc évre eltiltotta a kínai versenyzőt.

A 28 éves sportolót 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de ő utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek.

Nyolcéves eltiltást kapott Szun Jang, a háromszoros olimpiai- és 11-szeres világbajnok úszó Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA eltiltását azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult az ügyben, amely most megbüntette az úszót.

Szun Jang miatt volt a 2019-es, kvangdzsui világbajnokságon botrány. A kínai gyorsúszót 2014-ben egyszer már rövid időre eltiltották egy másik eset miatt, visszatérhetett a medencébe, riválisai és a közönség folyamatosan kritizálta és fütyülte őt a bemutatásoknál.

A 28 éves sportoló 2012-ben a 400 és az 1500 méteres, 2016-ban pedig a 200 méteres gyorsúszás olimpiai aranyérmét tudta megnyerni. Emellett 11 világbajnoki címe van.