Társoldalunk:

Az ökölvívó szövetség szerint hazugságokkal tömték tele Harcsa Zoltán fejét

2020.03.04. 14:21

Felhergelték és hazugságokkal félrevezették a 75 kilós Harcsa Zoltánt, aki kedden délután bejelentette, hogy nem kíván többet a magyar ökölvívó-válogatottban szerepelni. Harcsa egyben azt is közölte, hogy 27 évesen – ereje teljében – befejezi sportpályafutását. A két olimpiát is megjárt magyar ökölvívónak a profik táborát erősítő Bacskai Balázzsal kellett volna megmérkőznie a Madárfészek Akadémián, hogy eldőljön: melyik versenyző utazzon a londoni olimpiai kvalifikációs versenyre. Harcsa nem állt ki Bacskai ellen, a ringben teátrális jelentek közepette jelentette be visszavonulását.

Szerkesztőségünk megkereste Balzsay Károly szövetségi kapitányt, aki a következőket mondta az üggyel kapcsolatban.

„Ez a történet még tavaly decemberben kezdődött, amikor a Magyar Ökölvívó Szövetség megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon álláspontját, amely szerint a 2020-as tokiói játékokon az amatőrök mellett a profik is elindulhatnak az ökölvívó olimpiai tornán. A magyar szövetség ekkor hozott egy határozatot, amely úgy szólt, hogy az amatőr versenyzők mellett teret adunk a profiknak is. Már ekkor eldöntöttük, hogy 2020 márciusában az egyes súlycsoportokban lesz egy összebokszolás, vagy ha így jobban tetszik, kesztyűzés. Éppen azért, hogy megnézhessük, ki hol tart a felkészülésben Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a profik hogyan illeszkednek az amatőr körülmények közé. Ugye, az amatőrök között teljesen más a bíráskodás, itt fejvédő is van, ehhez idomulni kell. Eredetileg három súlycsoportban, a 63, a 75 és a 81 kilóban lettek volna meccsek, ebből a háromból végül egy maradt, a 75 kg-ban zajló a Harcsa-Bacskai párharc. Amikor kiderült, hogy ezt a bokszolást mindenképpen szeretnénk megtartani, egyesek elkezdték hívogatni Harcsát."

Kikre gondol?
Azokra, akiknek nem érdekük az, hogy a magyar ökölvívósportban végre tiszta viszonyok legyenek. Ez az egész nem más, mint egy hazug támadás az új sportági vezetés ellen. Amikor Bajkai István elnök urat tavaly megválasztottuk, pontosan az volt a cél, hogy a magyar bokszban végre átlátható viszonyok legyenek és rend is jellemezze a sportágat.

Mivel traktálták Harcsát azok, akiknek nem érdekük a rend ebben a sportágban?
Olyan hazugságokkal, hogy ezt az egészet ellene találták ki, hogy előre le van játszva az egész, hogy semmi esélye. Természetesen erről szó sincsen. Harcsa Zoltánt egész egyszerűen felhasználták, méltatlan helyzetbe hozták. Akik ismerik őt, a habitusát, azok tudják, hogy Zolit nagyon könnyen be lehet rántani az erdőbe. Ezt csak azért mondom, mert a történtek után én már kétszer is beszéltem vele, egy csomó hazugságot pillanatok alatt tisztáztunk. Ezzel együtt Harcsa – úgy vélem – nagyon rossz döntést hozott azzal, hogy bejelentette a visszavonulását. Ugyanis ezen a keddi, Bacskai elleni kesztyűzésen semmi nem dőlt volna el. Az elnökség tényleg csak azt szerette volna látni, milyen állapotban vannak a versenyzők. Ezért jelent meg a helyszínen az olimpiai felkészülést irányító kazah edző, ezért jelöltünk ki amatőr bírókat, ezért voltam ott én is.

Mi történik most? Harcsa Zoltán visszavonulásával ebben a súlycsoportban Bacskait indítják a londoni olimpiai kvalifikációs versenyen?
Igen, a brit fővárosban Bacskai Balázs indul ebben a súlycsoportban. Én nagyon bízom abban, hogy ez az egész történet nem fejeződik be azzal, hogy Harcsa Zoltán lemondta a válogatottságot. Rövid időn belül ki fog derülni, hogy kik voltak azok, akik hazugságokkal tömték tele a versenyző fejét. Azok, akik ennek a bokszolásnak az ürügyén már megint a profik és az amatőrök közti ellentétet akarták felszínre hozni.