Társoldalunk:

Nepál lezárta az összes hegycsúcsot a hegymászók előtt

2020.03.13. 09:57

Nepál minden hegycsúcsát lezárta, köztük a Mount Everestet is a tavaszi hegymászószezonra a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására.

A nepáli kormány szóvivője pénteken elmondta, hogy a márciustól májusig terjedő időszakra - a főszezonra - tervezett összes expedíciót lefújták.

Nepálban található a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc, köztük a Mount Everest, amely 8850 méterrel a világ legmagasabb pontja.

A márciustól májusig terjedő időszakra - a főszezonra - tervezett összes expedíciót lefújtákForrás: AFP/Str

Az idegenforgalmi miniszter a koronavírus terjedése miatti elővigyázatosságra hivatkozott a döntés indoklásakor.

Az országban egyelőre csak egy megerősített koronavírus-fertőzött van, egy Kínában tanuló diák, aki hazalátogatott. Mindeddig 450 embert teszteltek koronavírus-fertőzés gyanújával.

Az expedíciók felfüggesztése több száz külföldi mászót érint, aki a tavaszi szezonban akart útnak indulni a viszonylag kedvező időjárási feltételeket kihasználva. Az esős évad júniusban köszönt be.
Kína már csütörtökön bejelentette, hogy a nepáli-kínai határon fekvő hegyet a kínai oldalról lezárják a mászók elől.

Az utóbbi években már másodszor fordul elő, hogy a mászószezont le kell fújni. 2015-ben egy súlyos földrengés miatt függesztették fel az expedíciókat. A katasztrófa mintegy kilencezer halálos áldozatot követelt.

Nepál azt is bejelentette, hogy a világjárvány miatt április 30-ig nem ad ki beutazóvízumot.