A koronavírus miatt az MKKSZ idő előtt befejezte az európai edzőtáborokat

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019, Kammerer Zoltán, Gál Péter István, K2 1000m, középfutam
Kammerer Zoltán behúzta a döntőbe Gál Péter Istvánt
Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a fennálló globális koronavírus-járvány miatt úgy határozott, hogy hazahívja a Portugáliában és Spanyolországban edzőtáborozó magyar versenyzőket. A nemzetközi olimpiai kvalifikációs program egyelőre még nem változott, így a már kvótát szerzettek és az arra esélyesek továbbra is szervezetten, közösen tréningezhetnek.

Vasárnap hajnalban érkezett vissza Sevilla-ból az a 69 sportoló, akiknek a járvány miatt két héttel előbb kellett befejezni a spanyolországi edzőtábort.

A Dél-Afrikában készülő másik magyar különítmény egyelőre még az eredeti terveknek megfelelően készül a megmérettetésekre.

A hazaérkezetteken kedden végzik el a koronavírus-tesztet, és aki negatív eredményt produkál, az továbbfolytathatja a felkészülést. Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok így nyilatkozott a Hír TV-nek a fennálló helyzetről:

„Ma reggel már nem is lehettünk volna az edzőtáborban, és ha mondjuk halogattuk volna, akkor lehet, hogy holnap már nem is jutunk haza. Maximum autóval, vagy nem tudom, hogy hogy, tehát úgy érzem, hogy szerencsésen megúsztuk."

Kammerer Zoltán-Gál Péter párosa még 2019-ben, Szegeden. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai edzőtáborban csak a negatív koronavírus-teszt eredménnyel rendelkezők vehetnek részt oly módon, hogy onnan majd nem jöhetnek ki, mert ha ez megtörténik, akkor oda már nem mehetnek vissza. A szövetség három helyszínt jelölt meg a táborozásokra: Dunavarsányt, Szolnokot, és a szegedi Olimpiai Központot.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség egyelőre még nem törölte az olimpiai kvalifikációs versenyeit, így a hazai szövetség sem változtatta eddig meg a magyarországi versenynaptárát.

Ennek tükrében az első itthoni válogató április 29-én kezdődne Szegeden,

de természetesen a vírushelyzet miatt ez bármikor változhat.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke a Hír TV-nek elmondta:

„Most úgy döntöttünk, hogy az U23-mas korosztályig bezárólag felfüggesztjük az edzőtáborokat, és annak a 40 embernek tartunk csak edzőtábort, akik az olimpiai felkészülés szempontjából fontosak, tehát már vagy kvótát szereztek, vagy még esélyesek arra, hogy kvótát szerezzenek."

A szövetség első számú embere azt is hozzátette, hogy a sportolók és az edzők remekül kezelik a kialakult helyzetet.

Az olimpiai pótkvalifikációs versenyt a tervek szerint május 6. és 7. között rendezik majd Raciceben.