Vágólapra másolva!
Az úszás mellett a kajak-kenu az a sportág, amelyben a magyar csapat a legtöbb érmet remélheti a 2020-as tokiói olimpián. A válogatott legjobbjai Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Afrikában edzőtáboroztak, azonban a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítaniuk a felkészülést, és haza kellett jönniük Magyarországra. A magyar kajakosok rendkívül fegyelmezettek, betartanak minden utasítást. Előbb önkéntes karanténba vonultak, majd hermetikusan elzárt itthoni edzőtáborokban folytatják a felkészülést a tokiói olimpiára.

A magyar kajak-kenu sportnak kulcsfontosságú volt a 2019-es év, ugyanis a szegedi gyorsasági világbajnokságon lehetett megszerezni az olimpiai kvóták nagy részét.

A magyar válogatott öt arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal, valamint 13 olimpiai kvótával zárta a vb-t, így hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvóta már biztosan van.

Férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jog szerezhető a pótkvalifikációs viadalokon – ezekért két helyszínen, a racicei kontinentális kvalifikációs versenyen (május 6-7.), majd a duisburgi világkupán (május 21-24.), a végső világkvalifikációs viadalon lehet vízre szállni.

A női kajaknégyes 2019-ben is verhetetlen volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar kajakosok elvégezték a feladatot, remekeltek a szegedi világbajnokságon, így bizakodva várhatták a 2020-as évet. A női kajaknégyes az olimpiai ciklusban bármilyen összeállításban is versenyzett, mindig aranyérmet nyert, míg Kopasz Bálint K-1 1000 méteren aratott vb-győzelmével 22 év után született ismét magyar arany királykategóriában.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a #sikersztori szlogennel reklámozta a szegedi világbajnokságot, amiről utólag elmondható, hogy telitalálat volt. Az sztorinak azonban hasonlóan sikeresen kellene folytatódnia, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy a magyar versenyzők a lehető legjobb körülmények között tudjanak készülni a nyári olimpiára. A szövetség minden megtesz ennek érdekében, azonban egy külső körülmény, a koronavírus-járvány közbeszólt.

A női kajakosok a maximális számú hat kvótával rendelkeznek, ezért a pótkvalifikációs viadalokon ebben a szakágban már nem kell vízre szállnia senkinek, így Csipes Ferenc vezetésével a női szakág legjobbjai nyugodtan készülhettek a dél-afrikai edzőtáborban.

Kopasz Bálint volt a szegedi világbajnokság legnagyobb sztárja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban a koronavírus-járvány miatt szerdán haza kell jönniük, ahogyan Dudás Miklósnak, Apagyi Leventének, Csizmadia Kolosnak és az újdonsült világbajnok Kopasz Bálintnak is.

„Nagy valószínűséggel Maty-éren fogok edzőtáborozni karanténban.

A szerdai hazaérkezést követően kell mennünk ellenőrzésre. Ha rendben találtak mindent, mehetek az edzőtáborba – mondta az Origónak Kopasz Bálint, aki egyelőre nem gondol arra, hogy elhalasztanák az olimpiát a koronavírus miatt. – Erre nem gondolunk, bármi lehet, de

Természetesen számomra is az élet és az egészség megóvása az első. A helyzettől sajnos nem tudjuk függetleníteni magunkat, hiszen mi is aggódunk a szeretteinkért és az emberek egészségért" – tette hozzá a 22 éves algyői kajakos, aki azt is elárulta, hogy a hazajövetel ellenére az év eleji felkészülése kiválóan sikerült. A tervezett edzéseket meg tudta csinálni minőségben, nyugalomban, sérülések nélkül. A formájáról pedig csak annyit mondott, a szokásosnak érzi – vagyis nagyon jónak.

Birkás Balázs januárban Dél-Afrikában kezdte az edzőtáborozást, márciusban viszont már Portugáliában készült Hüvös Viktor csapatával. A világ- és Európa-bajnok kajakos az Origónak elmondta, hogy felkészülése remek ütemben halad, és nem sokat érzékelt a koronavírus-járványból.

Birkás Balázs szeretne bekerülni a férfi kajaknégyesbe Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nagyon jól sikerült a felkészülésem. Tudtam javítani a hibáimon, szerencsére a sérülések is elkerültek, így nagyon jó vízimunkát tudtam végezni. Eddig sokszor csak nyárra tudtam összerakni magam, most azonban fitt vagyok, és ettől az önbizalmam is megnőtt. Az elmúlt években kicsit döcögtem, most azonban azt érzem, hogy nem csupán túléltem, hanem lendületben vagyok – mondta az Origónak Birkás Balázs, aki szerencsére nem sokat érzékelt a koronavírus-járványból.

Múlt pénteken nekünk is szóltak, hogy szombat este indulunk haza. A németek még gyorsabban mentek, ők éppen a konditeremben voltak, amikor mondták nekik, hogy indulás van, mert a Lufthansa leállítja a járatait."

Az utóbbi napokban rengeteg találgatás volt arról, hogy vajon elhalasztják-e az olimpiát. Azonban magyar kajakosok ezzel egyelőre nem foglalkoznak.

„Nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy a maximumot nyújtsuk, és egészségügyileg próbáljunk a topon lenni. Egy sportolónak amúgy is rendszeresen függetleníteni kell magát a külső körülményektől, bár most egy kicsit nagyobb a hajcihő a megszokottnál.

Az otthoni karanténban és az edzőtáborban is magányosak az emberek, de itt is lehet célokat találni, így mindig fejlődhetünk" – tette hozzá Birkás Balázs, aki elmondta azt is, hogy keddig önkéntes karanténban voltak, majd a koronavírus-teszt elvégzése után indul a csapat Dunavarsányba, edzőtáborozni, ahonnan nem fognak kimozdulni, egészen addig, amíg vége nem lesz a járványnak.

A férfi kajaknégyes tagjai gőzerővel készülnek az olimpiára Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A versenyzők rendkívül fegyelmezetten és profin kezelik a helyzetet, ha mindenki így cselekedne, akkor nagyon hamar túl lehetnénk ezen a járványon.

Senki sem ment haza az idősebb hozzátartozóihoz. Mindenkin, aki külföldön volt, csináltatunk tesztet, aztán aki negatív lesz, az edzőtáborba vonul Szolnokra, Dunavarsányba vagy Szegedre. Ezeken a helyeken karantént alakítunk ki, és minden feltételt biztosítunk a zavartalan felkészüléshez" – mondta a szövetség honlapjának Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Hüvös Viktor és csapata Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Férfi kajakban egy hiányzik még a magyar csapatnak a maximális kvótaszámból. A K-1 200, a K-1 1000 és a K-4 500 mellett a negyedik olimpiai szám a K-2 1000 méter, amelyre főleg a „Párizs keret" tagjai pályáznak a legnagyobb eséllyel. A Kammerer Zoltán, Béke Kornél, Noé Zsombor, Dombvári Bence, Redl András, Varga Ádám és Gál Péter összetételű csapat február 8-tól március 5-ig Dél-Afrikában edzőtáborozott, majd március 9. és 29. között Sevillában dolgozott volna tovább, de a járvány miatt a szövetség múlt szombaton hazahozta a csapatot, amely egy hermetikusan elzárt itthoni edzőtáborban folytatja tovább a felkészülést.

Az andalúz városban még nem jelent meg a betegség, Hüttner Csaba szövetségi kapitány és Boros Gergely szakmai igazgató ennek ellenére órák alatt megszervezte, hogy a társaság idő előtt hazajöjjön.

"Azért kellett hazahozni mindenkit, mert félő volt, hogy ott ragadnak, vagy, hogy később nem tudjuk elhozni onnan a hajókat

– nyilatkozta a szövetség honlapjának Hüttner Csaba. – Mindenki láthatta, hogy a spanyol helyzet folyamatosan romlik, naponta több ezer új beteget regisztrálnak az országban, ezért döntöttük el csütörtökön, hogy intézkedünk, amilyen gyorsan csak lehet."

Mielőtt a versenyzők hazatértek volna, az edzőtáborokban elkezdődtek a csapathajós próbák. Párosban ígéretesnek tűnt a Kammerer Zoltán, Dombvári Bence duó.

„Dél-Afrikában volt egy háromhetes alapozós edzőtáborunk, majd hazajöttünk, és néhány nappal később indultunk Sevillába, ahol már a párosok kialakítása lett volna a fő cél. Dombvári Bence próbálkozott velem és Noé Zsomborral is, mindkettő ígéretesnek tűnt. Nagyon jól mentünk, és igazából ezért lett volna jó a második és a harmadik sevillai hét is, hogy letisztázzuk a dolgokat, de ezt most egyelőre nem tudjuk megvalósítani – mondta az Origónak a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki csodálkozna, ha az olimpia elkezdődne a tervezett időben.

Ha nem, és az alapján osztják a kvótákat, hogy mi történt legutóbb a szegedi világbajnokságon, akkor nyert ügyünk van, mert mi vagyunk a következők a sorban, és csak egy páros kap kvótát. Ez után rendezni kéne egy magyar válogatót, ami alapján be lehetne kerülni az olimpiai csapatba. Egyelőre sok a kérdőjel, és senki nem tudja, mit csináljon."

Kammerer Zoltánnak a kajakozás az élete Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 42 éves Kammerer Zoltán úgy érzi, nem ő lesz a legnagyobb vesztese annak, ha elmarad a 2020-as nyári olimpia.

„Hálás vagyok azért, hogy sorozatban öt olimpián is ott lehettem, és gyönyörű pályafutást tudhatok magam mögött. Én a huszonéves titánokért aggódom, akik életük lehetősége előtt állnak. Ott van a 22 éves Kopasz Bálint, aki aranyesélyes, de ha elhalasztják az olimpiát, az biztosan megviselné lelkileg, ahogyan sok versenyzőtársát is."

A háromszoros olimpiai bajnok a sevillai edzőtábor elején nem sokat érzékelt a koronavírus-járványból.

„Március 10-én, kedden volt a szülinapom. Korábbi négyestársammal, Kulifai Tamással elmentünk vacsorázni, negyedóra volt, mire asztalt kaptunk, és pezsgett a város.

Másnap jött az első jel, amikor az angolok egyik pillanatról a másikra hazamentek az edzőtáborból, mert Andalúziában már hat fertőzött volt, és féltek, hogy nem engedik vissza őket Londonba.

Csütörtökön már mondták, hogy mi is hazajövünk. Néhány nap alatt akkora káosz lett, hogy a szerdai hat fertőzött után szombat éjjelre már minden sportlétesítményt bezártak."

Kammerer Zoltánt nem viselte meg, hogy haza kellett jönnie. Itthon újult erővel vetette bele magát a munkába.

„Szerencsés vagyok, mert itthon van egy saját konditermem, és itt Gödön, a Duna-parton, van egy saját vízreszálló helyem is. Van itt egy 1500 méteres, teljesen steril, hullámmentes holtág, úgyhogy

– tette hozzá Kammerer Zoltán, aki elmondta, hogy a szövetség emberei a koronavírus-tesztet is úgy végezték el a sportolókon, hogy tízperces különbséggel hívták be őket az orvosi szobába, hogy minden a lehető legbiztonságosabb legyen.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#justdoit #mindenrosszbanvanvalamijó

Kammerer Zoltán (@kammererzoltan) által megosztott bejegyzés,

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az Origónak elmondta, hogy a héten a magyar válogatott összes külföldön edzőtáborozó versenyzője hazaérkezik.

„Múlt hét csütörtökön döntöttük el, hogy mindenkit hazahozunk Európából, illetve Amerikából. Ezt rekordgyorsasággal megszerveztük. Nem csak azokat a versenyzőket hoztuk haza, akik a szövetség szervezésében voltak kint, hanem azokat is, akik a klubok szervezésében tartózkodtak kint.

Vasárnap hajnalban hazaérkeztek azok, akik Európában edzőtáboroztak, hétfőn pedig Lucz Dóra, Szabó Gabriella és az edzőjük, Tóth László is megérkezett Magyarországra.

A Dél-Afrikában edzőtáborozó kajakosok is úton vannak hazafelé. Igaz, ahol ők tartózkodtak, ott nincsenek megbetegedések, de látjuk, hogy az ország más területein már vannak. Ezen kívül fontosnak tartottuk, hogy addig jöjjenek haza, amíg egyáltalán vannak repülőjáratok. Csütörtökre az összes külföldön edzőtáborozó versenyző már Magyarországon lesz" – kezdte Schmidt Gábor.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetség elnöke szerint az edzőtábor megszakítása nem befolyásolja a versenyzők felkészülését, de jelen helyzetben nem is ez a legfontosabb kérdés.

„Itthon most nincs rossz idő, és amúgy is,

A legfontosabb, hogy betartsuk azokat az intézkedéseket, amiket a kormány azért hozott, hogy megfékezze a járványt. Ebben nekünk is partnereknek kell lennünk. Pont ezért most arra kértem az egyesületeket, hogy függesszék fel a munkát a vízitelepeken, és maradjanak otthon. Mi pedig csak a legszűkebb körnek, az olimpiai felkészülésben érdekelt versenyzőknek, körülbelül harminc-harmincöt főnek fogunk edzőtáborozást biztosítani. A többi szövetségi edzőtábort töröltük" – folytatta a szövetség elnöke, aki elmondta, hogy a versenyzők számára megszerveztek két koronavírus-tesztet. Az eredményekig elkülönülve otthon vannak, majd az eredmények tudatában ez a harminc-harmincöt fő két-három helyszínen folytatja majd a munkát.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a szövetség elnökével Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) még nem adott ki hivatalos tájékoztatást arról, hogy törölnék az olimpiai kvalifikációs versenyeket, így a versenynaptár változásáról egyelőre nincs hivatalos információ. Schmidt Gábor is azt mondta a sportolóknak, hogy úgy készüljenek, hogy lesz olimpia.

„A csapat hazaérkezésekor kint voltam a reptéren, akkor azt kértem mindenkitől, hogy edzenek, és készüljenek keményen.

Kértem, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy elkerüljék a fertőzést, és vigyázzanak a családtagjaikra, ne látogassák a nagyszüleiket.

Készüljenek úgy, hogy lesz olimpia. És ha más híreket kapunk, majd akkor döntünk a hogyan továbbról" – tette hozzá a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A magyar válogatott tervezett programja a tokiói olimpiáig:
április 29-30: pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged
május 1-3: I. felnőtt válogatóverseny, női kajakos tájékoztató, Szeged
május 6-7: európai pótkvalifikációs verseny, Racice
május 8-10: I. gyorsasági világkupa, Racice
május 21-24: II. gyorsasági világkupa, Duisburg
május 29-31: II. felnőtt válogatóverseny, Szeged
június 4-7: felnőtt Európa-bajnokság, Bascov
augusztus 3-8: olimpiai gyorsasági kajak-kenu regatta, Tokió