Társoldalunk:

Elhalasztják a karatés olimpiai kvalifikációs tornát

2020.03.19. 11:44

Májusról június végére helyezték át a tokiói olimpia karatés kvalifikációs tornáját, amelyre eredetileg május 8-10-én került volna sor Párizsban. A Karate Világszövetség (WKF) tájékoztatása szerint a halasztásra a globális koronavírus-járvány miatt került sor.

A sportág több évtizedes várakozást követően került be a tokiói ötkarikás játékok programjába. A párizsi torna új időpontja a tervek szerint június 26-28. lesz.

A 2018-ban elkezdődött olimpiai pontszerző sorozat utolsó néhány állomása közül a közelmúltban már törölték a rabati és a madridi Premier League viadalokat, illetve a március végi bakui Európa-bajnokságot is. Mindegyik esetben az ok a betegség volt. A versenyek kiesése miatt lezárult a sorozat, amelynek során kategóriánként a négy legtöbb pontot szerzett sportoló kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.

Karatéban a férfiaknál és a nőknél is egyéni formagyakorlatban, valamint három küzdelmi súlycsoportban rendeznek majd versenyeket, és valamennyiben tíz fő méri majd össze a tudását Tokióban a tervek szerint. Az olimpiai pontszerző sorozatban magyar sportoló nem szerzett kvótát – ehhez Hárspataki Gábor állt a legközelebb, aki a 75 kg-osok között a kilencedik helyen végzett végül a ranglistán.

A párizsi tornán kategóriánként újabb három versenyző harcolhatja majd ki a tokiói szereplést nyár elején. A maradék 2-2 helyről pedig egy úgynevezett olimpiai szisztéma alapján döntenek majd, amelynek egyik fő célja, hogy minél több kontinens és ország vehessen részt a sportág történelmi bemutatkozásán a karate őshazájában, Japánban.