Társoldalunk:

A Szlovén Olimpiai Bizottság az olimpia halasztását követeli a NOB-tól

2020.03.20. 18:38

A Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat.

"A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban" - fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.
Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál - fűzte hozzá.

Szlovéniában a Covid-19 járvány eddig egy halálos áldozatot követelt és 341 embert fertőződött meg. Az ország kormányának pénteki, a köztereken tartózkodást szigorúan szabályozó rendelete értelmében a sportolók közösségi edzése lehetetlenné vált.

Thomas Bach, a NOB első embere pénteken leszögezte: még négy és fél hónap választ el a játékoktól, így tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári olimpia rendezésével kapcsolatban, amelynek megnyitóünnepsége július 24-én lenne a japán fővárosban.