Társoldalunk:

Megérkezett Japánba az olimpiai láng

2020.03.20. 09:11

Pénteken reggel megérkezett Japánba az olimpiai láng. A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet múlt csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően, Olümpiában gyújtottak meg.

A lángot - mely egy "Tokió 2020 olimpiai lángváltó" feliratú repülőgéppel érkezett - szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő - Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő - macusimai bázisán. A speciális tartóban szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.

Nomura Tadahiro japán olimpiai cselgáncsbajnok (j) és Josida Szaori olimpiai birkozóbajnok (j2) meggyújt egy kandellábert az ünnepségen, amellyel a 2020-as tokiói nyári olimpiára Japánba érkező lángot fogadják a japán légierő higasimacusimai támaszpontján 2020. március 20-án. Balról Mori Josiro, az olimpia szervezőbizottságának elnöke. Az új koronavírus járványa miatt egyelőre bizonytalan a nyári játékok megtartása az eredeti időpontban MTI/EPA/Majama KimimaszaForrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Noha már több neves sportoló is kérte a játékok elhalasztását a koronavírus világjárvány miatt, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre tartja magát a július 24-i rajthoz, ami előtt a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében.

A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek viszont elmaradnak.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.