Társoldalunk:

A koronavírus miatt elhalasztották a BL-döntőt, Messiék belementek a fizetéscsökkentésbe

2020.03.23. 20:04

A koronavírus-járvány miatt teljességgel megállt a sportélet szerte a világban. Rekordokról, gyönyörű megmozdulásokról nem nagyon tudunk beszámolni, csak karanténba kerülő emberekről és elhalasztott sporteseményekről. Hétfőn este például kiderült, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn elhalasztotta a férfi és a női Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga döntőjét a koronavírus-járvány miatt.

A magyar női vízilabda-válogatott a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is folytatni kényszerül felkészülését. Bíró Attila, az Európa-bajnoki bronzérmes női együttes szövetségi kapitánya a vlv.hu szakportálnak elmondta, mivel a márciusról májusra halasztott olimpiai selejtező időpontja még nem módosult, ezért úgy készülnek, hogy a kvótát ezen a viadalon kell megszerezniük, elméletileg az olaszországi Triesztben. 

A magyar női vízilabda-válogatott továbbra is készül az olimpiai selejtezőreFotó: Koncz Márton - Origo

Mindhárom európai kupadöntőt májusban rendezték volna, az új időpontokról viszont még nem született döntés. A BL-ben március 11-én, az El-ben pedig másnap rendezték az utolsó meccseket a felfüggesztést megelőzően, mindkét sorozat a nyolcaddöntőnél jár. A férfi Bajnokok Ligája döntőjét Isztambulban, a női finálét Bécsben, az Európa-liga idénybeli utolsó meccsét pedig Gdanskban játsszák.

Szakértők szerint Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerülne a nyári tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása a koronavírus-járvány miatt. A számítást Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza tette közzé, míg a Kanszaj Egyetem nyugalmazott professzora, Mijamoto Kacuhiro 640,8 milliárd jennel hozzávetőleg hasonló eredményre jutott.

Az Anderlecht arra kérte labdarúgóit, mondjanak le egyhavi fizetésükről, ezzel mintegy kétmillió euróval támogatva a klubot, amely korábban több stábtag szerződését felfüggesztette.

A török első osztályú labdarúgó-bajnokságban 26 fordulót követően a harmadik helyen álló Galatasaray a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a klub 65 éves elnökhelyettese, Abdurrahim Albayrak elkapta a betegséget.

A koronavírus-járvány terjedése hatással van többek között a sportlétesítmények és a doppinglaboratóriumok működésére, valamint a sportolók fizetésére. A spanyol bajnoki címvédő FC Barcelona játékosai beleegyeztek, hogy a szezon felfüggesztését kikényszerítő koronavírus-járvány, s az ebből fakadó jelentős bevételkiesés miatt a klubvezetés csökkentse a fizetésüket. Az olasz bajnok Juventusnál 20-30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését, az együttes portugál ásza, Cristiano Ronaldo idényenként 30 millió eurót keres, de a mostani, futballmentes időkben várhatóan be kell érnie mintegy 10 millió euróval kevesebbel.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is kevesebbet fog keresni a koronavírus miattForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe levélben kérte Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első emberétől a tokiói olimpia halasztását. Coe azt írta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a játékok július-augusztusi megrendezése "nem lehetséges és nem kívánatos". A brit sportvezető három érvet sorakoztatott fel levelében: szerinte a kialakult helyzetben a spotszerűség sérül, a vírus terjedése okán bevezetett rendelkezések negatív hatással vannak a sportolók edzéslehetőségeire, és a nehézségek miatt megnövekszik a versenyzők sérülésveszélye.

Eddig Japán sziklaszilárdan az olimpia idei megrendezése mellett kampányolt, Abe Sinzó miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalása azonban arról árulkodik, hogy már a házigazdák szerint sem feltétlenül jó ötlet.

A Sao Paulo labdarúgócsapatának otthona, a Pacaembu Stadion nyitott kórházként fogja segíteni a világjárvány elleni küzdelmet. Az 1950-es világbajnokságra épült, 45 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény tíznapos átalakítása szombaton elkezdődött, ennek végeztével több mint kétszáz ágyon kezelhetik majd a fertőzötteket. A Sao Paulo mellett korábban több jelentősebb brazil futballklub, köztük a Bahia és az Athletico Paranaense is felajánlotta stadionját és edzőközpontját a hatóságok számára.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) minden játékos figyelmét felhívta az otthon maradás fontosságára. A FIBA elnöke, a mali Hamane Niang, illetve Andreas Zagklis, a szervezet görög főtitkára együtt emelte ki: "Közös szenvedélyünk, a kosárlabda semmilyen körülmények között nem írhatja felül az egészségügyi hatóságok előírásait".

Ralph Krueger, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Buffalo Sabres vezetőedzője jelenleg Svájcban várja, folytatódik-e a bajnokság a kényszerszünetet követően. Még bízom ebben, de nem szeretném beleélni magam, amíg be nem jelentik" - mondta a kanadai születésű, de korábban német válogatott edző, aki a nyári folytatást és a szeptemberi Stanley Kupa-döntő lehetőségét sem zárta ki, mivel szerinte minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

Ralph Krueger, a Buffalo Sabres edzőjeForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Sabresnek még 13 mérkőzése lenne hátra az alapszakaszból, a rájátszásba már biztosan nem jut be a csapat, amelynek tagjaival a különböző online felületeken tartja a kapcsolatot a szakvezető.

Egy francia férfi a koronavírus-járvány miatt otthonában, az erkélyen futotta le a maratont. Elisha Nochomovitz a 42,2 kilométeres távot a mindössze hét méter széles balkonon teljesítette, ami azt jelenti, hogy több mint hatezer hosszt tett meg. A Toulouse városában élő, önkéntes házi karanténban lévő férfi 6 óra 48 perc alatt "ért célba."