Társoldalunk:

Már a japán miniszterelnök is az olimpia halasztásáról beszél

2020.03.23. 08:33

Eddig Japán sziklaszilárdan az olimpia idei megrendezése mellett kampányolt, Abe Sinzó miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalása azonban arról árulkodik, hogy már a házigazdák szerint sem feltétlenül jó ötlet.

A koronavírus-járvány terjedése miatt Japánban a népegészségügyi kérdések mellett leginkább az olimpia foglalkoztatja a kormányt és az országot is. Miközben egyre több állam olimpiai bizottsága, valamint neves sportolók és sportvezetők tömege szólal fel az ötkarikás játékok halasztása mellett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre nem pánikol, és továbbra is a július 24.-augusztus 9. időpontban szeretné megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét. 

A kanadaiak egészen odáig merészkedtek, hogy bejelentették, ha idén lesz olimpia, ők nem küldenek sportolókat, míg az ausztrálok is közölték, hogy a 2021-es rendezést támogatják.

Úgy néz ki, az eddig 100%-ban elkötelezett japánok sem bánnák, ha halasztásra kerülne sor. Abe Sinzó miniszterelnök hétfőn kijelentette a japán parlamentben, hogy ha a NOB szerint az olimpiát nem lehet teljes körülmények között lebonyolítani (zárt kapuk, távolmaradó országok, stb...), akkor egyértelműen a halasztás mellett kell dönteni. Azt is hozzátette, hogy teljes törlésről szó sem lehet, az ugyanis nem oldana meg semmilyen problémát.