Már a japán miniszterelnök is az olimpia halasztásáról beszél

ABE, Sindzó
Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a tokiói kormányfői rezidencián 2020. február 29-én, ahol ismételten arra kérte az ország általános és középiskoláit, hogy március 2-tól a hónap végén kezdődő tavaszi szünetig ne nyissanak ki. Japánban eddig tíz ember vesztette életét a járványban, a fertőzöttek száma meghaladja a 930-at, közülük 705-en a korábban két hétig Jokohama partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajón fertőződtek meg.
Vágólapra másolva!
Eddig Japán sziklaszilárdan az olimpia idei megrendezése mellett kampányolt, Abe Sinzó miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalása azonban arról árulkodik, hogy már a házigazdák szerint sem feltétlenül jó ötlet.

A koronavírus-járvány terjedése miatt Japánban a népegészségügyi kérdések mellett leginkább az olimpia foglalkoztatja a kormányt és az országot is. Miközben egyre több állam olimpiai bizottsága, valamint neves sportolók és sportvezetők tömege szólal fel az ötkarikás játékok halasztása mellett,

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre nem pánikol, és továbbra is a július 24.-augusztus 9. időpontban szeretné megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét.

A kanadaiak egészen odáig merészkedtek, hogy bejelentették, ha idén lesz olimpia, ők nem küldenek sportolókat, míg az ausztrálok is közölték, hogy a 2021-es rendezést támogatják.

Úgy néz ki, az eddig 100%-ban elkötelezett japánok sem bánnák, ha halasztásra kerülne sor. Abe Sinzó miniszterelnök hétfőn kijelentette a japán parlamentben, hogy ha a NOB szerint az olimpiát nem lehet teljes körülmények között lebonyolítani (zárt kapuk, távolmaradó országok, stb...),

akkor egyértelműen a halasztás mellett kell dönteni.

Azt is hozzátette, hogy teljes törlésről szó sem lehet, az ugyanis nem oldana meg semmilyen problémát.