Társoldalunk:

Az olimpia halasztásával megnyílhat az ajtó a doppingos sportolók előtt

2020.03.24. 22:40

Azzal, hogy egy évvel később, 2021-ben rendezik meg a tokiói nyári olimpiát, megnyílik az ajtó azok előtt, akik doppingvétség miatt elvileg nem vehettek volna részt a játékokon - jelezte Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezérigazgatója.

"Ez az egyike a sok összetett kérdésnek, ezt át kell gondolni, és meghatározni, mi történjen" - mondta Tygart. A jogász végzettségű sportdiplomata hozzátette: jelenleg nincs iránymutatás a szankciók kiterjesztéséről, amennyiben a sportoló vagy edző már letöltötte a büntetését. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még nem válaszolt az ügyben. 

Az olimpia halasztásával megnyílik az ajtó doppingos sportolók előttForrás: Shutterstock

A most érvényben lévő jogszabályok alapján szerinte a bíróságok előtt megtámadhatók lennének azok a döntések, hogy egy versenyengedélyét visszakapott sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói olimpián való indulás jogát. A doppingellenes szabályokat visszamenőleges hatállyal nem lehetne megváltoztatni, a 2021 januárjában életbe lépő friss WADA-kódexben viszont már lehetne alkalmazni a tiltásokat.