Társoldalunk:

Az olimpia elhalasztása mellett több sportágban újabb törléseket jelentettek be

2020.03.24. 22:00

Az olimpia jövő évre halasztása mellett több sportágban újabb törléseket jelentettek be kedden a koronavírus-járvány miatt, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korlátozott üzemmódban működik, Eliud Kipchoge, a maraton világcsúcstartója pedig otthonában edz.

Ronald Koeman, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, június elejéig nem szabad tervezni nemzetközi mérkőzéseket, szerinte a jelenlegi helyzetben képtelenség lenne előbb kezdeni.

A fehérorosz labdarúgó-bajnokság viszont változatlanul zajlik, ahogy a nemzetközi sajtó fogalmaz: "az oázis a kihalt futball világban." Az ország vezetése kitart azon álláspontja mellett, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket túldramatizálják, nem kellene pánikhangulatnak uralkodnia, és ha az élet szinte változatlanul megy tovább, akkor azzal kevesebbet ártanak, mintha rendkívüli intézkedéseket vezetnének be.

Az európai profi rögbiklubok szervezete kedden elhalasztotta a Bajnokok Kupája és a Challenge Kupa elődöntőit és a május 22-23-i marseille-i fináléit. Korábban már az április első hétvégéjére kiírt negyeddöntőket is törölték.

Az egyik legrangosabb lovasversenyt sem rendezik meg júniusbanForrás: AFP/2018 Getty Images/Derek Leung

Nem rendezik meg a legjelentősebb kanadai lovasversenyt júniusban Spruce Meadows-ban, amelyen eredetileg a világ élmezőnyének tagjai - olimpiai bajnokok, ranglistavezetők - jelezték indulási szándékukat.

A WADA lengyel elnöke, Witold Banka bejelentette, hogy a szervezet munkatársai "ahol lehetséges", folytatják a minták vételezését, miközben egyre több országban kijárási tilalom van érvényben, így az ellenőrök sem tudnak korlátlanul utazni, és a sportolók sem tudják a holléti nyilvántartásukban korábban jelzett helyszíneket tartani. A német antidoppingcsoport ugyanakkor jelezte, gyakorlatilag leállt az ellenőrzésekkel.

A járvány miatt hazájában, Kenyában próbálja magát edzésben tartani a maraton világcsúcstartója, Eliud Kipchoge. Az olimpiai és világbajnok hosszútávfutó a BBC-n vezetett videoblogjában elmondta, csapatjátékosnak tartja magát, így egyedül nem könnyű megőriznie megfelelő erőállapotát.
Minden nap reggel hatkor indulok edzeni, a futás után pedig általában a farmomra megyek pihenni, kikapcsolódni- fogalmazott Kipchoge, aki jelenleg családjával együtt önkéntes házi karanténban van. A május 17-re tervezett Salzburg Marathont sem rendezik meg.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a világjárvány miatt 2021. nyarára halasztja a 44. sakkolimpiát, illetve a fogyatékos sakkozók versenyét. Előbbit augusztus elején Moszkvában rendezték volna, míg utóbbira első ízben került volna sor, a helyszín az oroszországi Hanti-Manszijszk lenne. A Magyar Sakkszövetség - amely a kormány és Budapest támogatásával pályázni kíván a 2024-es sakkolimpia megrendezésére - egyetértését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.