Társoldalunk:

Schmitt Pál szerint jó döntés, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát

2020.03.24. 18:56

A sportolóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál 1995 és 1999 között alelnökként vett részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányításában. A tokiói olimpia elhalasztásáról kedden meghozott döntést megnyugtatónak tartja, és azt mondja, itt az ideje új fejezetet nyitni a tokiói játékok történetében.

„Várható volt. Örülök, hogy nemcsak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntött, hanem mindezt egyetértésben tették meg a japán miniszterelnökkel. A megbeszélésen jelen volt a WHO képviselője, ott volt a NOB koordinációs bizottságának vezetője is, és együtt határoztak úgy, hogy idén biztonsággal nem lehet megrendezni a játékokat. Véleményem szerint jó döntés született, teljesen új fejezetet kell nyitni. Nyilván ez azzal is jár, hogy új felkészülési programot kell készíteni a sportolóknak, az eddigi kvóták valószínűleg megmaradnak, a meghosszabbított kvalifikációs időszakot pedig minden szövetség a saját versenyrendszerére adoptálja majd" – mondta Schmitt Pál a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

Tokióra ez a halasztás igen súlyos terheket ró. Kezdjük azzal, hogy a 15 ezer befogadóképességű olimpiai falu lakásai már mind el lettek adva, augusztus 15-től megkezdhették volna a beköltözést a lakók, ezeknek a lakásoknak a fenntartási költsége óriási áldozattal jár majd. A jegyeladást, a szállásfoglalásokat újra kell szervezni, ez sok veszteséggel jár. De ahogy mi, magyarok mondjuk: menteni kellett a menthetőt, és a legjobb döntés született" – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok vívó.