Társoldalunk:

Én 45 évesen is kész vagyok olimpiára menni

2020.03.25. 12:20

44 évesen beugróként segítette olimpiai kvótához a magyar női asztalitenisz-válogatottat Fazekas Mária, akit a magyar sportolók közül talán a legérzékenyebben érinthet a tokiói olimpia halasztása. Az Origónak nyilatkozó asztaliteniszező azonban egyáltalán nincs letörve a történtek miatt.

"De vajon így lesz-e ez 16 hónap múlva? Senki sem tudja, csak abban bízhatunk, hogy igen. A már kijutott magyar sportolók és a kvalifikációban érintett versenyzők között is számos olyat találunk, akinek ez lenne az utolsó olimpiája. A legérdekesebb helyzetben kétségtelenül az asztaliteniszező Fazekas Mária van. Miután a női pingpongcsapat legjobbja, Póta Georgina gyermeket vár, a szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán a 44 éves Fazekas Máriának szavazott bizalmat az olimpiai selejtezőben. Fazekas és a csapat óriási bravúrral jutott ki az olimpiára, a kapitány meg azonnal azt mondta: nem változtat a csapat összetételén, azok mennek Tokióba, akik a kijutásban főszerepet játszottak.

Na de mi lesz egy év múlva? Póta Georgina addigra visszatérhet. Akkor a 45 éves Fazekasnak mondják azt, hogy köszönjük, de így már nincsen szükségünk rád? Ez csak egyetlen drámai helyzet, amelyet a NOB döntése szült. Ki tudja, hány ilyen van még a világban?" – tettük fel a kérdést kedden este megjelent cikkünkben.

A bojkottot kerülte el a NOB az olimpia elhalasztásával

A 2020-as nyári olimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntés senkit sem lephet meg, legfeljebb az, ahogy az események kedden felgyorsultak. Néhány nappal ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach még arról beszélt, hogy négy hét múlva döntenek ebben a kérdésben. Azzal azonban, hogy Ausztrália, Kanada és végül az Egyesült Államok is nyomás alá helyezte a NOB-ot, minden megváltozott.

A Budaörs csapatának rutinos játékosa (csapatban 2000-ben Európa-bajnokságot nyert, de van két Eb-ezüstje és három Eb-bronza, valamennyi érem a csapatversenyekről) idén januárban a portugáliai selejtezőtornán remek triót alkotott klubtársával, Pergel Szandrával és Madarász Dórával, és nagyszerű játékkal harcolta ki a csapat a tokiói kvótát – első ízben a szakág történetében. 

Mindez szép és jó, de valóban adódik a kérdés, hogy mi lesz egy múlva, 2021 nyarán?

"Nem ért váratlanul a NOB döntése. Az elmúlt napok, hetek híreit látva, olvasva várható volt, hogy ez a döntés születik. Annak viszont szerintem minden sportoló örül, hogy nem törölték, csak egy évvel elhalasztották az olimpiát.  Biztos, hogy vannak, akiknek ez is komolyabb kiesést jelent, de ami az utóbbi időben történt a világban, az alapján várható volt, hogy ez fog történni."

Fazekas Mária 2021-ben ugyanúgy készen áll, ahogy idén is tetteForrás: Magyar Asztelitenisz Szövetség

A már kvótát szerzett, vagy azért harcoló magyar sportolók között is van nem egy olyan, akinek komoly fejtörést okoz a hogyan tovább. Ide sorolhatjuk az úszó Cseh Lászlót ugyanúgy, mint a dzsúdós Ungvári Miklóst, aki lehet, hogy már nem vállal még egy évet, hogy ott lehessen Tokióban. És Fazekas Máriát is a cikkünk elején leírtak okán.

"Olyan frissek még ezek a hírek, hogy a folytatás, pláne a majdani válogatott összetétele még egyáltalán nem került szóba, nem beszéltünk erről sem a lányokkal, és Bátorfi Zoltán szövetségi kapitánnyal sem. Az persze igaz, hogy érdekes a helyzet, és az lesz jövőre is. Ha odaértünk, majd akkor meglátjuk, hogy ki milyen formában lesz, kinek milyen tervei lesznek, és hogy dönt a kapitány" – válaszolta Fazekas Mária az Origo felvetésére.

Hozzátette ugyanakkor azt is: "Én egy év múlva is ugyanígy itt leszek, és ugyanígy kész leszek, hogy a csapat rendelkezésére álljak! A pingpongban nem ritka a negyven fölötti versenyző és egyébként is úgy terveztem, hogy az olimpia után is folytatom tovább a sportot a budaörsi klubomban.  Vagyis ilyen szempontból engem egyáltalán nem befolyásol az olimpia elhalasztása."

Fazekas, ahogy a válogatott keret többi tagja – és tulajdonképpen az ország összes sportolója – most otthon készül, igyekszik szinten tartani az állóképességét, az erőnlétét, csak futni jár ki a lakásból. Adódik a kérdés, hogy a januárban látott jó forma átmenthető-e az egy évvel későbbre halasztott olimpia idejére?

"Szerintem ez nem jelenthet gondot. Ezt a csapatot olyan remek, profi sportolók és egyéniségek alkotják, akik jövőre is képesek lesznek ugyanazzal az elánnal az aszal mögé állni. Egyébként meg, ha idén júliusban sor került volna az olimpiára, akkor is éppen fél év telt volna el a kvalifikáció óta, ami ugyanúgy elég lehet adott esetben a lendület elvesztésére. De, mondom, szerintem ez a veszély bennünket nem fenyeget."

Az MTI-nek nyilatkozó Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány szerint még jól is jöhet a halasztás, hiszen így nem a bizonytalanságban kell készülniük a sportolóknak, és ezzel Fazekas Mária is egyetért.

"Teljes mértékben egyetértek a szövetségi kapitánnyal: a mostani helyzetben nem lehetett volna teljes értékű felkészülést végezni. A halasztással, szerintem még jól is jártunk, mert a helyzet rendeződése után mindenki nyugodt körülmények között készülhet fel az olimpiára, akár sokkal jobban is, mint idén idén tudott volna."