Vágólapra másolva!
Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

"Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat és így valóra váltsuk a sportolók álmát" - jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint "gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát".

Bach ugyanakkor jelezte, "ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával" kell szembenézniük.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"A megállapodás szerint legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát. A lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik. Minden lehetőség az asztalon van" - mondta Bach a szerdai média telekonferencián legtöbbek által firtatott új időpontot illetően. Hozzátette,

csütörtökön kezdik meg az egyeztetéseket a sportági világszövetségekkel, hogy elkerüljék az ütközéseket a versenynaptárban.

A NOB-elnök elismerte, a törlés is napirenden volt, ugyanúgy megfontolták, mint minden más lehetőséget, ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a lemondást a NOB semmilyen módon nem támogatja.

Bach arról is beszélt,

nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, amilyennek eredetileg tervezték.

Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, melynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna.

"Ez egyike a több ezernyi kérdésnek, melyre meg kell találnunk a választ. Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, mert az olimpiai falu az, ahol a játékok szíve dobog" - mondta Bach. "Példa nélküli helyzetben vagyunk. Azt hiszem, a halasztás minden érintettől áldozatokat és kompromisszumokat követel".

A NOB kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A döntés sporttörténelmi, ugyanis az olimpiai mozgalom 124 éves történetében nem volt példa halasztásra.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között bonyolították volna le. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.