Vágólapra másolva!
A jövő évre halasztott tokiói olimpia ellenére kitart Nino Szalukvadze georgiai sportlövő, aki kilencedik ötkarikás játékára készül.

"Átalakítjuk az edzéstervemet, ebben nincs semmi szörnyű. Első az egészség" - fogalmazott a dél-kaukázusi otthonából adott telefonos interjúban Szalukvadze, aki először 1988-ban, még szovjet színekben vett részt a szöuli olimpián, ahonnan aranyéremmel tért haza. Az 51 éves versenyző nem jelölte meg a visszavonulása időpontját, ám kiemelte, minden olimpiai ciklus nehezebb számára, mint az előző. "A fizikai megterhelés egy dolog, de a pszichológiai tényező is lényeges" - hangsúlyozta. Nyolc olimpiai szereplésével Szalukvadze holtversenyben tartja a rekordot Lesley Thompson kanadai evezőssel és Josefa Idem olasz-német kajakossal a nők között. Az abszolút csúcs Ian Millar kanadai díjugratóhoz fűződik, aki 1972 és 2012 között tízszer volt olimpikon.

Szalukvadze 1988-ban a pisztolyosok 25 méteres számában diadalmaskodott, továbbá a dél-koreai fővárosban másodikként végzett a légpisztolyosok 10 méteres számában, amelyben olimpiai kvótát szerzett Tokióra. Húsz évvel később Pekingben szintén 10 méteren volt harmadik grúzként. Szalukvadze Rióban az első olyan olimpikon lett, aki anyaként egy csapatban szerepelt a fiával.