A magyar ellenfelek megfutamodtak, Stevenson 4 percet töltött a pesti ringben

Horizontal BLACK AND WHITE PICTURE OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES BOXING SPORT-ACTION
Cuban Teofilo Stevenson (R) and US John Tate (L) fight during their Heavyweight semifinal boxing match on July 29, 1976 of the Summer Olympics games in Montreal. (Photo by - / IOPP / AFP)
Vágólapra másolva!
Teofilo Stevensonék már a Szabadság-hegyen - jelentette a címoldalán a Népsport. 1975. március 29-én a magyar fővárosba érkezett a kubai ökölvívó-válogatott, hogy részt vegyen a Honvéd Kupán. Ez a verseny akkoriban az amatőr ökölvívás egyik legrangosabb nemzetközi viadalának számított, nem véletlen, hogy a világsztárok egymás sarkát taposták a magyar fővárosban. Az már más kérdés, hogy Stevenson összesen 4 percet töltött a pesti ringben, mert az ellene kisorsolt magyarok mind elmenekültek, pontosabban sérültet jelentettek.

Teofilo Stevenson az amatőr ökölvívás háromszoros olimpiai bajnoka. Rajta kívül a kubai Felix Savon és a magyar Papp László mondhatta el magáról, hogy három olimpián a dobogó legmagasabb fokára állhattak. A sportágnak nincs is több háromszoros olimpiai győztese.

A kubai pártvezér, Fidel Castro (balra) az atléta Alberto Juantorenával és az ökölvvíó Teofilo Stevensonnal beszélget. Juantorena volt az első, aki egy olimpián - 1976-ban - a 400 és a 800 méteres síkfutást is megnyerte. A kép a havannai repülőtéren, a kubai olimpiai csapat hazaérkezésekor készült 1976-ban Forrás: AFP/Staff

Teofilo Stevenson 1975-ben, azaz 45 évvel ezelőtt már óriási sztár volt. Első olimpiai aranyát az 1972-es, Münchenben rendezett olimpián nyerte meg. Akkor a román Ion Alexe ellen nyert a döntőben.

1975-ben Magyarország a felszabadulás 30. évfordulóját ünnepelte.

A Honvéd-Felszabadulási Kupa nevű ökölvívó esemény - ha lehet - még inkább az érdeklődés középpontjába került. Az pedig csak természetes volt, hogy az akkor baráti Kuba legjobb öklözői mind eljöttek Budapestre. De jöttek a szovejetek is - ők egy 11 tagú hadsereg-válogatottat küldtek Magyarországra.

"Örömmel jöttem Budapestre, mert megtiszteltetésnek veszem, hogy itt lehetek Magyarország felszabadulásának 30. évfordulóján" - nyilatkozta az Esti Hírlapnak Stevenson.

mondta a sportoló.

Teofilo Stevenson (jobbra) és az amerikai John Tate az 1976-os montreali olimpia elődöntőjében Forrás: AFP/-

Stevenson fellépése nem mindennapi esemény volt, de az sem, hogy majdnem meccs nélkül jutott a döntőbe. Három magyar ellenfele ugyanis hirtelen "megsérült", amikor meglátta a kubait. Természetesen ezeknek az ökölvvíóknak nem volt semmi bajuk, csupán megijedtek a kubai óriástól.

A teljes blamától Edőcs István, az Újpest Dózsa 33 éves pocakosodó (ezt írta róla a Hétfői Hírek című lap) versenyzője mentette meg a szervezőket. Edőcs ugyanis kiállt Stevenson ellen. Bár a mérkőzés csak 2 és fél percig tartott, Edőcsre közben kétszer is rászámoltak, a közönség felállva ünnepelte a magyart.

Stevenson tehát egy meccsel sétált be a döntőbe, ahol annak rendje és módja szerint a szovjet Kokurinnal is leszámolt.

A Képes Sport fotója az 1975-ös Honvéd-Felszabadulási Kupa Stevenson-Edőcs mérkőzéséről Forrás: Arcanum

Teofilo Stevenson ezen a Honvéd-Felszabadulási Kupán összesen 4 percet töltött a szorítóban. Nagyon nem fáradhatott el. A Népszabadságnak így nyilatkozott. "Nehéz így készülni a mérkőzésekre.

Stvenson végül elmondta, hogy a legnagyobb példaképe a háromszoros olimpiai bajnok Papp László és ő is háromszoros bajnok akar lenni.

Ez a terve sikerült.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.