Vágólapra másolva!
Büszke lehet arra a 18 esztendős Késely Ajna, ahogy a napi életrendjét felborító uszodabezárásokat és más megszorító intézkedéseket kezeli. A Kőbánya SC háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokának továbbra is erős hátteret jelent családjának szeretete és féltő gondoskodása, ugyanúgy azok a bíztató szavak, amelyek Turi Györgynek, a mesterének szájából hangzanak el.

A felnőtt korosztályba tavaly átlépett sportoló ezen a héten átmenetileg sportágat váltott, hogy az elmaradt úszóedzéseit helyettesítve alaposan megdolgoztassa a szervezetét. Napi olykor 16 ezer méteres uszodai edzésadag helyett kell más „terepet" és terhelési formát keresnie.

– számolt be Késely a nem akármilyen teljesítményéről az SzPress Hírszolgálatnak. – „Békeidőben" az úszás kiegészítéseként hetente háromszor futok a kőbányai csapattársaimmal együtt, de sohasem egy félmaratoninál is többet, ami most az energiáim levezetéséhez nagyon kellett. Eddig 20 kilométer lefutása jelentette számomra az egyéni csúcsot, aminek megjavítása után szombaton a 30-at is igyekszem megcélozni."

Könnyes szemekkel

Négy évvel ezelőtt Rióban Késely Ajna volt a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja, ezért is jelentetett dicsőséget a számára, hogy hozzájárulhatott a 4x200 méteres női gyorsváltó „pontot érő" hatodik helyezéséhez. Egyéni indulóként ennél is jobbra számíthatott volna a második olimpiáján, ha a nyári játékokat nem halasztják el 2021-re.

– folytatta a mindig bölcsen és őszintén nyilatkozó fiatal sportoló, akit Hosszú Katinka tavaly azzal tisztelt meg, hogy meghívta az ISL versenysorozaton szereplő csapatába. – Egy sportoló számára a legjobb eredményeinek túlszárnyalása mellett a versenyek, az új és új kihívások jelentik azt a fajta motivációs erőt, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni. Egyszerűen nincs pótmegoldás.

Késely Ajna is csalódott az elhalasztott olimpia miatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Én még a szerencsésebbek közé tartozok, mert 18 esztendősen nem futhatok ki az időmből, ugyanakkor mélyen átérzem azoknak a helyzetét és szomorúságát, akiknek sokkal nehezebb lesz kitartani jövő nyárig. Az elmúlt hónapokban keményen megdolgoztunk azért, hogy a március végére tervezett országos bajnokságon megmutathassuk a világnak és persze önmagunknak is, hogy mire vagyunk képesek, milyen reményekkel indulhatunk tovább Tokió felé. Most elsősorban abban bízok, hogy az idei év nem zárul versenyek nélkül, mert azt már nehéz lenne feldolgozni."

Országos bajnokság az elhalasztott olimpia időpontjában?

Kisebb jó a rosszban, hogy Késely a következő hónapokban behozhatja magát a tanulásban, amelyhez már most is sok segítséget adnak a kőbányai Altisz Alapítványi Gimnázium pedagógusai, élükön Csipai Viktória igazgatónővel.

Más restanciáim is vannak. Levenném a polcról az eddig pihentetett blogomat, mert mindig is szerettem megosztani a gondolataimat a szeretteimmel és azokkal, akik kíváncsiak voltak életem alakulására, a munkámra, a törekvéseimre. A legfontosabb viszont mégis csak az, hogy a válogatott úszók számára kötelezővé tett két koronavírus teszt elvégzése után jövő hétfőn folytathassuk a munkát a Duna Arénában. Gyuri bácsitól, az edzőmtől azt hallottam, hogy az országos bajnokságot talán az elhalasztott olimpia időpontjában, valamikor a nyáron, vagy egy kicsit később rendeznék meg. Annak ismeretében, hogy miként alakul az országos helyzet, sikerült-e úgy felkészülni mindenkinek, hogy az eredményeinkre még büszkék is lehessünk" – mondta befejezésül Késely Ajna.