Társoldalunk:

Nincs tisztázva, ki állja az olimpia halasztásának költségeit

2020.03.28. 16:37

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint nehéz lesz annak eldöntése, hogy ki állja a játékok jövőre halasztásából fakadó elkerülhetetlen többletköltségeket.

Az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz portál emlékeztetett, hogy Japán 12 milliárd dollárt fordított a játékokra. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke már előre szólt, hogy a költségek emelkednek.

Ezzel egyetértett Mori is, aki az olimpiai programban érintett 33 nemzetközi sportági szövetségnek írt levelében kifejtette: "a halasztásból adódó többletköltségek elkerülhetetlenek".

"A döntés pedig, hogy ezeket a költségeket ki állja, az egyik legnagyobb kihívást jelenti" – tette hozzá a sportvezető. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.

A NOB és a japán házigazdák kedden jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt nem idén, hanem 2021-ben rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát. A modernkori játékok 124 éves történetében korábban még nem került sor halasztásra.