Vágólapra másolva!
Tizenöt évvel ezelőtt, 2005. április elsején a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése után a 2004-es athéni olimpián doppingolás miatt lebukott Annus Adrián és Fazekas Róbert végleg elvesztette azt az olimpiai aranyérmet, amelyet soha nem nyert meg. A két magyar sportoló doppingügye az egész hazai sportéletet megrázta. Mindenki tudta, hogy ezt a két aranyat soha nem fogja megkapni a kalapácsvető Annus és a diszkoszvető Fazekas. 

Elsőként elevenítsük fel ennek a botrányos eseménysorozatnak a legfontosabb stációit:

2004. augusztus 22. Annus Adrián az athéni olimpián megnyerte a kalapácsvetést.
2004. augusztus 23. Egy nappal később Fazekas Róbert győzelmével ért véget a diszkoszvetés küzdelme.
2004. augusztus 24. Napvilágot lát, hogy az előző esti versenyen Fazekas Róbert nem adott elegendő mintát, ezért az ezen a napon megtartott eredményhirdetésen nem állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
2004. augusztus 25. Fazekas (és Annus) ezen a napon gépkocsival Magyarország felé tartott. Ekkor derült ki, hogy nemcsak a diszkoszvető, hanem Annus mintáját is vizsgálják.
2004. augusztus 26. A két sportoló megérkezett Szombathelyre, ahol olimpiai bajnokként ünnepelik őket. Közben a doppingellenőrök továbbra is nagy erőkkel keresték Annust.
2004. augusztus 29. A NOB megfosztotta Annus Adriánt az olimpiai aranyérmétől.

Annus Adrián megmutatja az olimpiai aranyérmét, mielőtt azt visszaadná a NOB elnökének Forrás: AFP/Gabor Czerkl

A sportoló két nappal később bejelentette, hogy magát továbbra is olimpiai bajnoknak tekinti, nem adja vissza az aranyérmet.
2004. szeptember 13-án Fazekas Róbert, három nappal később Annus Adrián is beadta fellebbezését a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz.
2004. szeptember 30: A Magyar Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottsága mindkét versenyzőt 2 évre eltiltotta.
2004. október 24: Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megfenyegette a Magyar Olimpiai Bizottságot, Annus Schmitt Pál MOB-elnöknek visszaadta az aranyérmét.
2005. január 16. Szurkolói adakozásból a drukkerek aranyérmet csináltattak a két versenyzőnek Szombathelyen.
2005. február 8-11: A CAS három napon át hallgatta meg Lausanne-ban a sportolókat és képviselőiket.

Eddig tehát az előzménysor, az ügynek a végére 15 évvel ezelőtt, 2005. április elsején tett pontot a CAS. Most ezt a napot és az akkori eseményeket idézzük fel.
A két sportolót különböző okok miatt meszelték el. Fazekas Róbert nem adott megfelelő mintát, Annus pedig nem jelent meg egy kijelölt doppingvizsgálaton.

Fazekas Róbert az athéni olimpián ünnepli magát, amikor még azt hitte, hogy olimpiai bajnok lett Forrás: AFP/Javier Soriano

A bíróság nem fogadta el Fazekas védekezését, amely szerint őt megszégyenítették az athéni vizsgálat alkalmával, azzal, hogy közelről nézték, hogyan ad (illetve nem ad) megfelelő mennyiségű mintát.

Az ügy akkor óriási vihart kavart a magyar sportban.

A két sportoló a CAS döntése előtt ar RTL Klub televízióval szerződést kötött, azaz először ennek a tévécsatornának nyilatkoztak, mert exklúzív szerződést kötöttek a csatornával.

"Gusztustalan ez az egész" - kommentálta a CAS döntését Annus Svájcban. "Az, amivel eredetileg vádoltak bennünket, megdőlt, ezért keresni kellett egy másik okot. Védekezni ez ellen már nem tudtunk" - mondta a kalapácsvető.

Fazekas Róbert így vélekedett:

"A döntés nem váratlan, én már régen feladtam a reményt, hogy hátha..." - nyilatkozta az eseményeket követően Gyulay István "Legfeljebb a csodában bízhattunk, mert azt nem lehetett elmondani, hogy a két sportoló ne sértette volna meg az érvényben lévő szabályokat."

Babinyecz József, a két sportoló menedzsere kemény szavakat használt. "Akármerre nézünk, képmutatás vesz körbe bennünket.

Egy nappal később, Budapesten tartott sajtótájékoztatót a két magyar sportoló, valamint ügyvédjük, Eva Maria Barki (magyar származású, osztrák állampolgársággal rendelkező ügyvéd volt ő.)

Eva Maria Barki (balra), Annus Adrián (középen) és Fazekas Róbert (jobbra) a budapesti sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A felek hosszasan sorolták a sérelmeiket, újabb és újabb jogi ellenlépéseket helyeztek kilátásba. A Nemzeti Sportban az egykori válogatott atléta, Mátay Andrea a végén találóan annyit jegyzett meg: "az érvek tetszetősek voltak, de arról egy szó sem esett, hogy Annus és Fazekas hibázott-e 2004 augusztusában."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság üdvözölte a CAS határozatát.

jelentette ki Giselle Davies, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, aki hozzátette a NOB döntései a Jacques Rogge elnök által meghirdetett zéró tolernacia jegyében születtek."

Eddig tartott ennek a szomorú történetnek a felidzésése, de érdemes felidézni, mi történt a két sportolóval. Annus Adrián 2012-ben, tehát nyolc évvel az események után adott hosszabb interjút az Origónak. Ebből érdemes idézni.

Athénról mi jut eszébe?
Az eredményhirdetés. Utána egy hétig olimpiai bajnok voltam.

Annus Andrián a győzelmi dobogó tetején a 2004-es athéni olimpián a kalapácsvetés döntőjét követően Forrás: AFP/Romeo Gacad

Talán épp emiatt könnyebben tudtam feldolgozni a történteket Robinál, mert az én történetemből az eredményhirdetés sem hiányzott. Azt a néhány napot senki nem veheti el tőlem.

Doppingvétség miatt vették el az aranyérmét. Tiszta a lelkiismerete?
Tiszta.

Fazekassal a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak. Tényleg úgy gondolta, hogy vissza-, illetve megkaphatják az aranyérmet?
Teljesen biztos voltam ebben.

Fazekas Róbert büntetésének lejárta után folytatta pályafutását. A 2008-as pekingi olimpián a nyolcadik helyen végzett a férfi diszkoszvetésben. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon harmadik helyen végzett, tehát ismét dobogóra állhatott.

Fazekas Róbert dobása a 2004-es athéni olimpián Forrás: AFP/Eric Feferberg

Gőzerővel készült a 2012-es londoni olimpiára,

de 2012 júliusában ismét poztív doppingtesztet produkált.

Első fokon nyolc évre tiltották el, de ezt később hat évre mérsékelték. Kiderült, hogy a Fazekas által használt táplálékkiegészítőben volt a doppingszer, a sztanozol.

Cikkünket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.