Vágólapra másolva!
Miután hétfőn hivatalossá vált, hogy nemcsak a labdarúgó Európa-bajnokságot, hanem a tokiói nyári olimpiai játékokat is 2021 nyarán rendezik - a pontos dátum 2021. július 23 - augusztus 8. -, alaposan feltorlódtak a világesemények 2024-ig bezárólag. Az olimpia új időpontjában az atlétáknak, a vívóknak és az úszóknak is világbajnokságot rendeztek volna, ezek nagy eséllyel átkerülnek 2022-re. Ez azt jelenti, hogy nem lesz megállás nekik a 2024-es párizsi játékok végéig. Nemcsak ezeket a versenyeket, hanem számos magyar rendezésű eseményt is érint a versenynaptár átalakulása.

2021-ben a világesemények sorát szokás szerint a férfi kézilabda-világbajnokság nyitja január 14. és 31. között, remélhetőleg a magyar válogatottal. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség egyiptomi elnöke elvitte saját hazájába ezt az eseményt. Nagyot kockáztat azonban az IHF elnökválasztásának évében: először lesz 32 csapatos a torna, bár ezt inkább a női mezőnynél látjuk problémának, nem a férfinál.

Februárban a 2022-es téli olimpia szempontjából nagyon fontos téli sportos világeseményeket rendeznek. Az alpesi síelők Cortina d'Ampezzóba, a biatlonosok Pokljukába, a síugrók és a sífutók pedig Oberstdorfba utaznak, hogy kvalifikálják magukat a pekingi játékokra.

Két short track-vb egy szezonban? Miért ne! Forrás: AFP/Vincent Jannink

A rövidpályás gyorskorcsolyázók számára elvileg Rotterdamban lenne márciusban a sorsdöntő világbajnokság, azonban nagy kérdés, mi lesz az idén elmaradt szöuli világbajnoksággal.

Még az is előfordulhat, hogy egy szezonon belül két vb-n is bizonyíthatnak Liu Shaolin Sándorék.

A 2019-es jégkorong-vb-ket a Nemzetközi Jégkorongszövetség úgy ahogy van, elhalasztotta. Ez azt jelenti, hogy mindenki maradt abban a divízióban plusz egy évet, ahol volt. A magyar férfiválogatott Szlovéniában a Divízió 1/A csoportban lépett volna pályára, és minden esély megvan rá, hogy 2020-ban változatlan helyszínen, Ljubljanában szálljon harcba az elitbe jutásért április végén.

A halasztásnak köszönhetően női jégkorong-válogatottunk egy évvel tovább élvezheti, hogy a világ tíz legjobb nemzeti csapata között tartják számon.

A világelitbe első ízben feljutott együttes március végén a kanadai Halifaxba utazott volna, hogy kiharcolja a bennmaradást. A járvány miatt erre egy évvel később, változatlan helyszínen lesz lehetősége a mieinknek.

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF Forrás: Photo: Laszlo Mudra - HIIHF/László Mudra

Nem járt ilyen jól Svájc, akik a számunkra igencsak emlékezetes 2009-es torna után rendeztek volna ismét elitvébét. Itt ugyanis - szemben az alacsonyabb divíziókkal - a legmagasabb szinten már 2025-ig ki voltak jelölve a rendező országok, így az alpesi ország legkorábban 2026-ban rendezhet. Mondanunk sem kell, hogy aki így jár pórul a házigazdák közül, annak az átlagnál nagyobb veszteséget kell elkönyvelnie gazdasági oldalon is. A 2021-es tornát Lettország és Fehéroroszország közösen rendezi meg.

Szintén 2021 májusában kerülne sor a következő teljes Giro d'Italiára.

A második legrangosabb kerékpárverseny idén Magyarországról rajtolt volna. A hírek szerint mindkét fél részéről megvan a szándék, hogy egy vagy két év múlva tényleg összejöjjön a budapesti Grande Partenza.

Hivatalosan jövőre Szicíliából indulna az olasz körverseny, ezzel tisztelegve az onnan származó helyi sztár, a már 35 éves Vincenzo Nibali előtt.

A magyarországi Giro-rajtra nem kerülhetett sor idén Forrás: Giro Hungary 2020

Hogyan lehet egy jubileumi világesemény még különlegesebb? Úgy, hogy egy évvel elhalasztják. Az UEFA az első labdarúgó Európa-bajnokság után 60 évvel kitalálta, hogy egy nagy, egész Európát – sőt még egy picit Ázsiát is – átszövő fesztivállá alakítja a kontinensviadalt.

Ebben az ünnepben már Magyarország is biztosan érintett lesz a Puskás Arénában rendezett négy mérkőzés által.

Még jobb lenne, ha majd Marco Rossi csapata is sikerrel venné a pótselejtezőt, hogy részt vehessen a június 11. és július 11. közötti, kereken egy hónapos futballfiesztában.

A futballfiesztában, amiben az egész világ részt fog venni, elég csak a szintén 2020-ról elhalasztott Copa Américát venni. A tíz dél-amerikai válogatott – a legutóbbi két Ázsia-kupa győztesével - Ausztráliával és Katarral kiegészítve az Eb-vel teljesen azonos időpontban Kolumbiában és Argentínában méri össze erejét. Aki nem fárad el a napi három Eb-mérkőzésben, annak ott lesz még egy-két latinos összecsapás Lionel Messivel, Neymarral és James Rodríguezzel éjszakába nyúlóan.

Így fest a 2021-es futballnyár

május-június: FIFA U20-as világbajnokság (Indonézia)
június 11-július 11. UEFA EURO 2020
június 11-július 11. Copa América (Argentína és Kolumbia)
július 2-25. CONCACAF Arany-kupa (még nincs házigazda)
július: FIFA strandfoci-világbajnokság (Moszkva)
július-augusztus: U19-es Európa-bajnokság (Románia)
július 7-augusztus 1. UEFA női Európa-bajnokság (Anglia)
nincs új időpont: U21-es Európa-bajnokság (Magyarország és Szlovénia)

A két focis világesemény áthelyezésével a FIFA nehéz helyzetbe került mindkét „mostohagyermekével".

2021 lett volna az első év, amikor a klubvilágbajnokság mezőnyét hét csapatról kibővítették volna 24-re.

A tornát az Eb és a Copa új időpontjában rendezték volna, ezzel párhuzamosan megszüntetve a rendre a vb-k előtt egy évvel megrendezett – általam amúgy kedvelt – Konföderációs Kupát.

A Puskás Aréna a 2021-es Európa-bajnokság mellett a 2022-es Európa-liga-döntőnek is otthont ad a közeljövőben Forrás: MTI/Lakatos Péter

Hogy miért írtam azt, hogy általam kedvelt? Inkább nézem a világ nyolc legjobb – vagy legalábbis legjobbhoz közeli – válogatottját, mint az Ázsiai Bajnokok Ligája negyedik helyezettjének és az Afrikai BL harmadikjának "vérre menő" összecsapását...

Az Eb-t követően nem kell sokat várnunk arra, hogy kezdetét vegye a tokiói nyári olimpiai játékok.

A versenynaptárt figyelve a NOB az egyetlen tökéletes időpontot választotta a július 23. és augusztus 8. közötti 16 nap kijelölésével.

Ez nagyban befolyásolja az olimpiák és a foci-vb utáni két legnagyobb multisportesemény 2021-es megrendezését is.

Öröm az ürömben, hogy a vizes világbajnokságot az olimpiához hasonlóan szintén Japánban, Fukuokában rendezték volna július végén. Ez annak volt köszönhető, hogy az eredetileg kijelölt Budapest 2021 helyett inkább 2017-ben rendezett, a három évvel ezelőtti vb-ről visszalépett Mexikó helyett. Tudnak még követni? Ha igen, akkor nézzük meg, mi a helyzet az augusztus eleji atlétikai világbajnoksággal.

Könnyen lehet, hogy Dalilah Muhammad csak 2022-ben futhat hazai pályán világbajnokságon Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andy Lyons

2021-ben egy történelmi világbajnokságot rendeztek volna atlétikában.

A verseny az Amerikai Egyesült Államok sportági központjában, az oregoni Eugene-ben került volna megrendezésre. A városban, ahol 1964. január 25-én Phil Knight és Bill Boverman megalapította a Nike sportszergyártót, ami fél évszázad alatt a világ egyik legnagyobb brandjévé nőtte ki magát.

A nyugati parthoz közel található település a Nike pénzétől támogatva adta be pályázatát, és nagy szerepe volt abban, hogy az USA első ízben rendezzen atlétikai világbajnokságot. Bár a tavalyi, dohai vb bebizonyította, hogy rendhagyó időpontban, szeptember végén is lehet csúcsformában rajthoz állni, mégsem ez lehet az ideális megoldás a pótlásra – ha van egyáltalán.

Az fel sem merülhet, hogy ezt a két világeseményt töröljék, ahhoz túl nagy pénzek forognak kockán.

Sokkal valószínűbb, hogy átkerülnek 2022 nyarára. Mivel a labdarúgó-világbajnokságot ezúttal karácsonyi ajándékként, november 21. és december 18. között kapjuk majd meg a katari rendezés miatt, ezért semmi akadálya annak, hogy Fukuoka és Eugene legyenek a sportvilág fókuszában azon a nyáron.

A tokiói halasztás következtében három naptári éven belül három olimpiát rendeznek Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kunihiko Miura

Újabb kérdés, hogy

ha áttesszük ezt a két vb-t 2022-re, azt mennyire veszik majd komolyan a sportolók az egyetlen olyan évben 2021 és 2024 között, amikor a lerövidült olimpiai ciklusban nem kellene a kvótaszerzésre fókuszálniuk,

ergo lazíthatnának egy pillanatot az örökös teljesítménykényszerben. Egy évvel járunk Tokió után, két évvel Párizs előtt. Egy évvel a párizsi olimpiai kvalifikációs, 2023-as budapesti atlétikai, és dohai vizes világbajnokságok előtt. Ezért a kérdés.

A legfontosabb magyar rendezésű világesemények 2024 év végéig

2021. június 11-július 11. UEFA Euro 2020
2021. július vége-augusztus eleje: Férfi U21-es kézilabda-világbajnokság
2022. január 14-30. Férfi kézilabda Európa-bajnokság
2022. április 4-10. Birkózó Európa-bajnokság
2022. május: UEFA Európa-liga, döntő
2022. augusztus vége-szeptember eleje: Cselgáncs-világbajnokság
2022. október vége-november eleje: Karate-világbajnokság
2023. augusztus 19-27. Atlétikai világbajnokság
2024. november 28-december 15. Női kézilabda Európa-bajnokság
2024-ig minden májusban: Női kézilabda Bajnokok Ligája, Négyes döntő
2026-ig minden július végén/augusztus elején: Forma-1, Magyar Nagydíj

Visszatérve 2022-re, amíg nem teszik át hivatalosan is az atlétikai és vizes vb-ket erre a nyárra, számunkra az év eleje tűnik a legizgalmasabbnak

a január 14. és 30. között Magyarországon és Szlovákiában megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnoksággal, illetve a február 4. és 20. közötti pekingi téli olimpiai játékokkal.

Azonban az életnél jobb forgatókönyvíró tényleg nem létezik.

Lehet, hogy Szilágyi Áronnak is egy évvel többet kell várnia, hogy teljessé tegye éremkollekcióját Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mivel az olimpia évében a vívóknál nem rendeznek világbajnokságot, ezért Szilágyi Áronnak legközelebb 2022-ben lehet esélye, hogy az egyetlen még hiányzó trófeát is betehesse a vitrinjébe. A 30 éves kardozó a világbajnoki aranyérmen kívül egyéniben mindent megnyert, amit meg lehet. Nem tartjuk kizártnak, hogy a 2021-es, kairói vb-t egy évvel halasztják, így változatlanul Egyiptomban teheti majd teljessé gyűjteményét.

Legkésőbb 2023-ban pedig az összes sportban elkezdődik a párizsi olimpiai kvótaszerző hadjárat, hogy aztán 2024. július 26-án kezdetét vegye a 33. nyári játékok a francia fővárosban. Minden idők legsűrűbb három és fél éve következik a sportvilágban. Csak győzzük kivárni.