Magyar Úszó Szövetség: Összesen kilencen kapták el a koronavírust

swim Horizontal
Kapás Boglárka a célban - világbajnokként
Vágólapra másolva!
Kedden több klasszis magyar úszó is közösségi média oldalain jelezte, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Így járt a világbajnok Kapás Boglárka, a világbajnoki bronzérmes Kozma Dominik és a szintén vb harmadik Bohus Richárd is.

Az alábbiakban a Magyar Úszó Szövetség hivatalos közleménye olvasható, változtatás nélkül a pozitív tesztek kapcsán:

„Mint ismert, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a sportág speciális igényeit szem előtt tartva az elmúlt időszakban igyekezett megoldást találni arra, hogy a válogatott versenyzők továbbra is medencés edzéseket végezhessenek.

Az uszodák üzemeltetőivel – elsősorban a Nemzeti Sportközpontok vezetőivel – és az állami sportvezetéssel abban állapodott meg a MÚSZ, hogy a külföldi edzőtáborokban készülők közül csak azok állhatnak edzésbe, akik átestek két koronavírus-teszten, és a három nap különbséggel elvégzett tesztek egyaránt negatív eredményt hoztak, valamint hazatérésüket követően 14 napot karanténban töltöttek. A korábban is Magyarországon tréningezőknél egy negatív teszt volt az előírás. (A MÚSZ a mintavételhez egy magánszolgáltatót vett igénybe, míg a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel – az eljárás teljes költségét a szövetség saját forrásaiból fedezte.)

A tesztelésen részt vett a válogatott keret valamennyi tagja, illetve a válogatott mellett dolgozó szakemberek (edzők, gyúrók) is. A szövetségbe folyamatosan érkeznek az eredmények, melyek kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt.

Kozma Dominik (bal oldalon) és Bohus Richárd (jobb oldalon) is elkapta a betegséget. Forrás: Origo

Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken.

A Magyar Úszó Szövetség teljes mértékben együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és kizárólag azon úszóinak teszi lehetővé a medencés edzések elkezdését, akik esetében kizárható a fertőzés –

azaz az egy vagy két negatív teszt mellett az is, hogy bármilyen formában érintkeztek fertőzött társaikkal akár a karantén kezdete előtt, akár annak letelte után.

A zárt edzőtáborok során az úszók folyamatos orvosi felügyelet alatt dolgoznak majd, és rendszeresen részt vesznek egészségügyi vizsgálatokon.

A fertőzöttektől kapott információk alapján egyelőre egyikük sem igényel különleges orvosi ellátást, ugyanakkor az állami járványügyi hatóságok már felvették velük a kapcsolatot. Amennyiben bármelyikük kezelésre szorulna, úgy rájuk is a jelenleg érvényben lévő országos egészségügyi protokoll szabályai vonatkoznak."