Körülbelül 15 magyar úszó koronavírusos

Hargitay András, az új szövetségi kapitány és két segítője 2016 április 11-én Hargitay András, az új szövetségi kapitány és két segítője 2016 április 11-én
Soós Csaba
Sós Csaba nem lehet elégedetlen az úszóválogatott szereplésével
Vágólapra másolva!
Hétvégén újabb tesztek következnek, és ezeket addig ismétlik, míg nem lesz mindenki tesztje negatív - mondta a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba a Sport TV Mai helyzet című műsorában, ahol az olimpia eltolása, az augusztusra tervezett budapesti Eb és Hosszú Katinka is szóba került.

„Olyan 15 körül volt a pozitív eredmények száma, és közel 100 vizsgálatot végeztek. Nemcsak a versenyzőket, hanem az edzőket is tesztelték" – nyilatkozta a Sport TV Mai helyzet című műsorában dr. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. – „Az úszóválogatott tagjainak, ha minden igaz, ezen a hétvégén újabb tesztjei lesznek, és ezeket egészen addig csinálják, míg nem lesz mindenki negatív."

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ez akkor fog eldőlni, amikor minden visszaáll az eredeti medrébe, és jönnek majd az első versenyek, amelyek közül az elsők nyilván belföldiek lesznek. Ott majd meglátjuk, ki hogyan vészelte át ezt az egészet, mennyire viselte meg lelkileg. De mivel élsportolókról van szó, ezért azt gondolom, hogy az átlagemberhez képest jobban fognak reagálni. Nem kérdés azonban, hogy ez egy roppant hátrányos szituáció" – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy vajon lelkileg milyen hatással lehet mindez az úszókra. Azt azonban leszögezte, hogy a magyar úszás nincs hátrányban a világ többi részéhez képest, ahol szintén hasonló intézkedések születtek.

„Az úszás ebben a tekintetben jelentősen más, mint a csapatsportágak. Még akkor is, ha keresnek pénzt, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az úszók az átlagemberekhez képest jól is keresnek, azért a nagyságrend messze nem az, mint a csapatsportágaknál. Azért a kapott támogatások zöme jellemzően állami. A kérdés az, hogy az állam mit fog mondani, hogy ezentúl ez hogyan fog kinézni. Gyakorlatilag nem tőlünk függ. Egyet tudok mondani, nincs mást tenni, mint tudomásul kell venni, hogy ez a helyzet, és tényleg az a legfontosabb, hogy a járványon legyünk túl" – árulta el véleményét arról, milyen hatással lehet gazdaságilag az úszósportra ez a járvány.

Hosszú Katinka kivételes helyzetben van Forrás: AFP/Andy Buchanan

„Katinka nem egy átlagos ember. Azt is látni kell, hogy rengeteg olyan dolog van az úszásban, ami gyakorlatilag az ő révén került be, és lett általánosan elfogadott. Ezek közé tartozik az is, hogy ő

élére állt annak a versenysorozatnak, aminek nem más a célja, mint a pénzszerzés, amiről én mindig mondtam, hogy nagyon tudom támogatni.

Keressenek az úszók is! Azonban most nyilvánvalóan sok minden újra értékelődik. Mert azoknak a szponzoroknak, akik ezt eddig finanszírozták, nekik is megérzi majd a pénztárcájuk azt, ami a vírusjárvány kapcsán történik. Kérdés, hogy mennyire lesznek áldozatkészek, vagy mennyire gondolják, hogy nekik ez mégiscsak megéri. Sok a kérdőjel még, és már sokan mondták azt, hogy ez a világ nem lesz már ugyanolyan, mint a járvány előtt. De

akármilyen környezeti tényezőket is említenek. Ő az, aki minden mások számára katasztrófaértékű helyzetben is mindig a talpára esett. A személyét illetően bizakodó vagyok – mondta a kapitány Hosszú Katinkával kapcsolatban.

Az olimpiáról elárulta, edzői szempontból nem akkora probléma, hogy egy évvel elhalasztották a játékokat, mert az akkor lesz, amikor a fő versenyek lenni szoktak, és a kérdés inkább az, hogy viselik ezt azok, akik úgy tervezték, a 2020-as lesz az utolsó olimpiájuk. „A kihívás az, hogy az olimpiához igazít mindenki mindent. A társadalom is, a finanszírozás is, a versenyző is, beleértve a pályafutásukat. Emiatt lesznek kérdőjelek, de szakmailag nekünk ez nem lesz külön kihívás."

A májusról augusztusra halasztott 2020-as budapesti úszó-Eb-ről dr. Sós Csaba elmondta, ő nem tud mást tenni, mint abban bízni, hogy a kiírt időpontban meg tudják rendezni a versenyt. „Egyesek megszólnak, hogy hajthatatlan vagy konok vagyok. Nem, egyszerűen muszáj bíznom abban, ami az aktuális napon a reális lehetőség. Aztán ha holnap arról dönt a LEN, hogy elhalasztja az Eb-t, akkor tudomásul fogjuk azt is venni. De egyelőre ez az első olyan komolyabb verseny, aminek fix időpontját mondták, és jelen pillanatban nincs változás."