Az olimpia halasztásával a csaló doppingolók is nyertek

Horizontal
(FromL) USA's Townley Haas, USA's Ryan Lochte and USA's Conor Dwyer celebrate after they won the Men's 4x200m Freestyle Relay Final during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 9, 2016. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány miatt a 2020-as nyári olimpiát egy évvel elhalasztották, így arra 2021. július 23. és augusztus 8. között kerül sor Tokióban. A sportolók természetesen a fennálló helyzetben elfogadták a döntést, ugyanakkor többekben felmerült a kérdés, mi lesz azokkal, akiknek pont lejár a doppingvétség miatti eltiltásuk a módosított időpontra. Elméletileg ők is ott lehetnek majd a japán fővárosban, ha sikerül kvalifikálni magukat és nem akadnak fent az újabb teszteken.

A betegség miatti halasztás után az Egyesült Államok antidopping csoportjának (USADA) ügyvezetője volt az első, aki arra figyelmeztetett, hogy több, eredetileg az olimpiáról is lemaradó sportoló is ott lehet majd így Tokióban, 2021-ben.

Travis Tygart szerint mindenképpen foglalkozni kellene külön is ezzel az üggyel, de egyelőre még nem került napirendre ez a fontos kérdés.

A jogász végzettségű sportdiplomata azt is hozzátette, hogy jelenleg nincs iránymutatás a szankciók kiterjesztéséről, amennyiben a sportoló már letöltötte a büntetését. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyelőre még nem foglalt állás ez ügyben.

Magyar visszatérők

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) bárki által elérhető hivatalos listáján két olyan nevet is találhatunk, akik már versenyezhetnek 2021 júliusában, és korábbi eredményeik alapján akár kvalifikálhatják is magukat az olimpiára.

Travis Tygart szerint még lehetnek problémák az eltolt olimpia és a lejárt doppingbüntetések miatt. Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alex Wong

Joó Ákos még 2017 januárjában a kecskeméti országos cselgáncsbajnokság után produkált pozitív mintát, elméletileg szteroidot találtak a szervezetében.

A KSI judokája jogerősen négyéves eltiltást kapott, amely időtartam a verseny időpontjától egészen 2021 januárjáig tart, így nyáron már tatamira is léphetne Tokióban.

A 23 éves sportember eddigi legjobb nemzetközi eredménye még 2015-ben volt, akkor a junior Európa-kupán az ötödik lett Olaszországban.

A legnagyobb visszatérő a magyar olimpiai csapatba Horváth Bence lehet.

A még mindig csak 27 éves kajakost 2017 júniusában, versenyen kívüli időszakban tesztelték, és eritropoetint (EPO) találtak a szervezetében. Horváth a tárgyalás során nem ismerte el a tiltott szer használatát, ugyanakkor azt sem tudta megmondani, hogy az miként juthatott be a szervezetébe.

Négyéves eltiltást kapott 2017. június 12-től, azaz 2021. június 11-ig nem versenyezhet, az olimpia pedig júliusban kezdődik.

Horváth Bencének a büntetés mellett még azzal is szembe kellett nézni, hogy a nemzetközi szövetség (ICF) megfosztotta a 2017-ben a racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságon 200 méteres távon, egyesben szerzett ezüstérmeitől.

Horváth Bence elméletileg már ott lehetne Tokióban, 2021-ben. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Eltiltott olimpiai aranyérmesek is visszatérhetnek

Conor Dwyer az Egyesült Államok színeiben három érmet is nyert az ötkarikás játékokon.

A 31 éves úszó a 2012-es és a 2016-os olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként aranyérmet szerzett,

ráadásul Rióban még 200 méteres egyéni gyorsúszásban is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Dwyer 2018-ban november és december között három alkalommal is pozitív doppingtesztet produkált, így 2018. december 21-i hatállyal 20 hónapos eltiltást kapott a versenyzéstől, ami 2020. augusztus 20-án jár le. Az ítélethirdetés után, amikor az úszó és vele együtt mindenki úgy számolt, hogy ezzel bukta a tokiói olimpiát, bejelentette a visszavonulását, hogy új irányt vegyen a karrierje.

Az amerikai sportoló jövőre 32 és fél évesen szerepelhetne a japán fővárosban, kérdés, vajon reaktiválja-e magát, vagy továbbra is az új hivatására, a modellkedésre koncentrál majd.

Valerij Viktorovics Borcsin Oroszország színeiben 2008-ban szerzett aranyérmet 20 km-es gyaloglásban, Pekingben. A napjainkban 33 éves atlétát még 2012 októberében tiltották el doppingolás miatt nyolc évre, így 2020. október 14-én ismét csatasorba állhat és akár Japánba is odaérhet.

Borchin elméletileg EPO-val bukott meg, és az eltiltása mellett pluszban még az a döntés született, hogy

a 2012-es időszak előtt is törölték több versenyeredményét, többek között két világbajnoki címét is a 20 km gyaloglásban.

Conor Dwyer (jobb oldalon) előtt megnyílt a lehetőség egy újabb olimpiára. Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Klasszis atléták is visszatérhetnek

Aniszija Kirdiapkina szintén a 20 km-es gyaloglásban ért el sikereket. Az orosz sportolónő dopping miatti hároméves eltiltása 2020. július 26-án jár le, így, ha most lett volna a nyári olimpia, biztosan nem lehetett volna ott a mezőnyben. Azonban a globális járvány közbeszólt, így a 2021-es játékokra akár kvalifikálhatja magát a még mindig csak 29 éves atléta.

Kirdiapkina korábbi eredményei magukért beszéltek, amíg el nem törölték azokat a doppingolás miatt. Így már nem mondhatja el magáról, hogy

kétszeres Universiade (egyetemi) aranyérmes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes és a 2012-es londoni ötkarikás játékokon szerzett 5. helyét is elvették utólag.

Musaeb Abdulrahman Balla szudáni születésű, de már katari színekben versenyző atléta. A 31 éves középtávfutó 800 méteren érte el legnagyobb sikereit, négyéves eltiltása 2020. december 11-én jár le, amelyet tiltott szerek birtoklásáért kapott.

Balla 2013-ban és 2015-ben is első lett 800 méteres síkfutásban az Ázsia Bajnokságon, ráadásul 2015-ben a 4x400-as váltó tagjaként második aranyérmét is megszerezte a tornán.

2016-ban az Ázsiai Fedettpályás Bajnokságon megismételte az egy évvel korábbi sikereit és újra két elsőséget ünnepelhetett egyéniben és csapatban.

Anisya Kirdyapkina újra átszakítaná a célszalagot. Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Cao Can

Boniface Ontuga Mweresa kenyai rövidtávfutó, akit még 2018 nyarán tiltottak el két évre a versenyzéstől, mert Higenamine nevű tiltott szert találtak nála. 2020. július 19-én újra rajvonalra állhat a 26 éves futó, akinek a doppingig szép eredményei voltak,

2015-ben az Afrika Játékokon első lett a 4x400 méteres váltóval, egyéniben pedig a második ugyanezen a távon. 2016-ban pedig második helyen végzett a váltótársaival 400 méteren, szintén az Afrika Játékokon.

Natalia Duco Soler chilei súlylökő, akinek hároméves eltiltása, melyet a GHRP-6 nevű, hormonháztartásra ható szer használata miatt kapott, 2021. április 18-án jár le, így akár Tokióban már ott is lehetne.

A 31 éves sportolónő többszörös dél-amerikai játékok bajnoknak mondhatja magát, a londoni olimpián 9., míg a négy évvel későbbi ötkarikás játékokon a 10. helyen végzett.

Mariem Alaoui Selsouli neve már nem biztos, hogy ismerős lesz a sportszeretőknek, mert éppen nyolcéves eltiltását tölti, visszaeső tiltott szer használóként. Előbb EPO-val majd a Furosemide nevű illegális teljesítményfokozóval bukott meg, a hosszú büntetése 2020. július 24-én jár le, pont akkor kezdődött volna az olimpia Tokióban.

A 35 éves atléta középtávfutóként 2012-ben a fedettpályás világbajnokságon ezüstérmet szerzett 1500 méteren.

Natalia Duco már beléphetne a dobókörbe 2021-ben. Forrás: AFP/David Sanchez

Összegzés

Nehéz helyzetben van a WADA és az illetékesek az egy évvel eltolt nyári olimpia és a doppingesetek kapcsán. Mint látható, több olyan, korábban eredményes sportoló is rajthoz állhatna a büntetése végén, 2021 nyarán, akik idén júliusban nem lehettek volna ott Tokióban.

A legnagyobb dilemma ez ügyben talán éppen az, hogy az eredetileg hozott ítéletek határideje még a korábban tervezett olimpiai dátummal számolt, és az arról való eltiltással, most pedig az új helyzetben ezek a korlátozó intézkedések hatályukat veszítik.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a büntetésüket kitöltött sportolók megpróbálkozhatnak a kvalifikációval a 2021-es olimpiára, de biztosak lehetünk benne, hogy ezzel kapcsolatban lesznek még fejlemények.