Vágólapra másolva!
Rasovszky Kristóf világbajnok hosszútávúszó nem éli meg tragédiaként a tokiói olimpia elhalasztását, és azt, hogy nem edzhet vízben, bár utóbbi jelent számára némi nehézséget.

Az úszó az M4 Sportnak szerdán elmondta, jól viseli a helyzetet, hogy a koronavírus-járvány hatására meghozott előírások miatt közel három hete nem tud vízben edzeni, és mindezek ellenére sikerült megőriznie a motivációját.

"Nyilván látom és érzem magamon, hogy kicsit nehezebb tartani a formámat, amit elértem év elején, mert itthonról ezt nagyon nehéz pótolni. A napi kétszer kicsit több mint két óra úszást a gyakorlatban itthon semmivel nem tudom helyettesíteni. Hiába ülök fel a biciklire, a szobakerékpárra, megyek ki futni, illetve kondizok, egyszerűen azt érzem, hogy nem tudok annyit teljesíteni, amennyit az úszással. Inkább ez a rész az, ami ennek az egésznek a nehézségét adja" - nyilatkozta.

Rasovszky hozzátette, ettől függetlenül jól érzi magát, és nagyon várja már azt a pillanatot, amikor újra vízben edzhet. Közölte: bízik benne, hogy a többi úszóhoz hasonlóan a jövő héten ő is visszatérhet a medencébe.

A tokiói olimpia jövő nyárra halasztásával kapcsolatban kifejtette, nem tragédiaként éli meg.

Rasovszky Kristóf jövőre is éremért szállhat harcba az olimpián Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"Az idén eddig elvégzett edzésmunka szerintem menni fog jövőre is. És talán még jobb helyzetből is indulunk majd, ha figyelek magamra, és nem lesz ott a karácsonyi plusz súly, amit legutóbbi sikerült felszedni" - mondta. Hozzáfűzte, jó formában érezte magát az év elején, ezért is sajnálja különösen, hogy ezt a törlések és a halasztások miatt egyetlen versenyen sem tudta megmutatni.

"Továbbra is ott van előttünk a cél, és úgy gondolom, ezzel az egyéves halasztással nem veszítek semmit" - utalt a tokiói olimpiára a világbajnok sportoló.

Kiemelte, a vízi edzések hiányában különösen az étkezésre kell odafigyelnie, hogy hol húzza meg a határt. Kerülnie kellene a csokoládét és a süteményeket, ami édesszájúként már önmagában is kihívás számára, de igazából még ez sem elég, ha az egyéb ételek - például a normál esetben reggelire fogyasztott nyolc tojás - mennyiségéből nem vesz vissza, míg a szénhidrát bevitelét egyenesen minimalizálnia kell.

Rasovszky elárulta, a felszabadult idejének köszönhetően több időt tölthet családja körében, illetve az olimpia halasztása miatt folytatja egyetemi tanulmányait, és próbálja pótolni az előző másfél évet. Közölte: "több időm van tanulni, mint valaha, és reméljük, hogy ennek majd látszata is lesz".

Hangsúlyozta, amennyiben meg lehet rendezni augusztus végén a magyarországi Európa-bajnokságot, akkor azt tekinti az év főversenyének.

"Arra felkészülnék, ahogyan csak bírok, ott a legjobb teljesítményemet szeretném majd nyújtani. Utána pedig nekimennénk az olimpiának, egy hosszabb, nagyobb felkészüléssel" - mondta.