Társoldalunk:

Köves Gábor: az a legnehezebb, hogy nem tudjuk, mikor lesz folytatás

2020.04.09. 19:20

A magyar tenisz Davis Kupa-válogatottat irányító Köves Gábor szerint a játékosok számára a jelenlegi helyzetben az a legrosszabb, hogy nem tudják, mikor lesz folytatás.

A szakember az M4 Sportnak csütörtökön azt mondta, bár mindenki bízik abban, hogy a férfi és a női versenyeket szervező ATP, illetve WTA jelenlegi újrakezdési időpontját, azaz a július közepét tudják tartani, de semmi sem biztos. "A játékosok próbálják magukat szinten tartani, de a most kitűzött időpont is három hónapnyira van, így nehéz tervezni. A végleges újrakezdési dátumtól visszaszámolva öt-hathetes teljes erőbedobással történő felkészülés kell ahhoz, hogy mindenki éles meccseket tudjon vívni" - jelentette ki a szövetségi kapitány.

A szakvezető a magyar kerettagokkal kapcsolatban elmondta, Fucsovics Márton (84. a világranglistán) heti három-négy alkalommal teniszezik a Budapesten élő ukrán Szerhij Sztahovszkijjal, illetve Piros Zsomborral (414.). Balázs Attila (76.) futóedzéseket végez, de azokat "nem viszi túlzásba", míg Valkusz Máté (549.) meggyógyult a mononukleózisból, így ha újraindul a teniszélet, rá is számíthat majd a kapitány. "A jelenlegi helyzet csak vegetálás, és sajnos Magyarországon arra sincs esély, hogy a szövetség vagy bárki anyagi segítséget nyújtson azoknak a teniszezőknek, akik most a mindennapi megélhetéstől estek el" - utalt Köves arra, hogy világszerte sok játékos panaszkodott, a versenyek felfüggesztésével egyetlen kereseti forrásuktól estek el. "Van szó arról, hogy ők anyagi segítséget kapnak majd, de hogy pontosan kik, mennyit és milyen formában, az nem könnyű kérdés" -elemezte a helyzetet a szakvezető.

Köves szerint a júliusi újrakezdés "fej vagy írás kérdés", ugyanakkor a novemberi Davis Kupa-döntőt - amelyen a magyar válogatott is érdekelt - nyolcvan-kilencven százalék, hogy megrendezik.
"Szövetségi kapitányként most maximum videókat tudnék nézni az ellenfelekről, de már annyiszor láttam őket, hogy tudom, mire számíthatunk" - utalt Köves Gábor a novemberi DK-döntőre, ahol a magyar csapat az ausztrálokkal és a horvátokkal került egy csoportba. "A legfontosabb, hogy amikor a fiúk ismét elkezdenek teniszezni, támogassam őket, lemenjek a pályára, biztassam őket, aztán amikor már játszanak, akkor lehet majd megnézni, ki milyen formában van" - mondta a jövővel kapcsolatban a magyarok szövetségi kapitánya.

A nemzeti csapat március elején a debreceni Főnix Csarnokban 3-2-es győzelmet aratott a belgák felett, ezzel kvalifikált a madridi 18 csapatos fináléra.