Vágólapra másolva!
Koronavírus fertőzése után gyógyultnak minősítették és egyhetes kezelés után a kórházból haza is engedték José Perurena Lopézt, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) spanyol elnökét – értesült az SzPress Hírszolgálat.

A 75 éves sportvezető az elmúlt években gyakran járt Magyarországos, legutóbb február 24-én, amikor a Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték a 94 évesen elhunyt Bonn Ottó sportdiplomatát, az ICF korábbi főtitkárát, a hazai szövetség tiszteletbeli elnökét.

José Perurena López Forrás: isportconnect.com

„Aggodalommal értesültünk arról, hogy az ICF elnöke márciusban koronavírus fertőzéssel házi karanténba került, és miután az állapota rosszabbodott, kórházba szállítottak, ahol lélegeztető gépre került – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. – Egészségi állapota szerencsére egy napig sem volt kritikus, az pedig örömöt és megkönnyebbülést jelent a sportág nagy családjának a számára, hogy kezelése után gyógyultnak minősítették és haza is engedték, ahol most a rehabilitáció napjait tölti. Az elmúlt szombaton a legszebb ajándéka bizonyára az lehetett, hogy a 75. születésnapját már a szeretteinek körében ünnepelhette."

Európában jelenleg Spanyolországot sújtja a legjobban a koronavírus-járvány, ahol a fertőzöttek száma már a 178 ezret közelíti.

Perurenát, aki spanyol színekben az 1968. évi mexikói olimpia kajakversenyeinek résztvevője lehetett, előbb az ICF főtitkárának – Bonn Ottó utódjának – nevezték ki, majd 2008-ban a nemzetközi szövetség elnökének választották meg. A Madridban élő, tavaly decemberig a NOB tagjai közé tartozó sportdiplomata, jelenleg a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) a vezetője is. Ez utóbbi minőségében kellett szembesülnie azzal, hogy a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia új időpontja ütközik a 2021-es Világjátékokéval, így az Egyesült Államokbeli Birmingham városa, Alabama állam 200 ezer lakosú települése valószínűleg csak egy évvel később töltheti be a házigazda szerepét.