Túlzottan is a Tour de France-tól függ a kerékpársport

cycling TOPSHOTS Horizontal TOUR DE FRANCE PODIUM BUST IN TEARS HAND ON FACE
Colombia's Egan Bernal wipes his eyes celebrates his overall leader's yellow jersey on the podium of the 21st and last stage of the 106th edition of the Tour de France cycling race between Rambouillet and Paris Champs-Elysees, in Paris on July 28, 2019. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
A profi kerékpársport üzleti modelljét modernizálni kell, és véget kell vetni annak, hogy ennyire a Tour de France-tól függjön - véli az Ineos csapatvezetője, Sir Dave Brailsford.

A világ legnagyobb és leghíresebb országúti körversenyét a koronavírus-járvány miatt a múlt héten két hónappal elhalasztották, az új kezdési időpont augusztus 29. A csapatok bevételének nagy részét a szponzoráció biztosítja, s a franciaországi háromhetes viadal vonzza a legtöbb támogatót.

- nyilatkozott a BBC Radio 4-nak Brailsford, aki szerint ez a viadal "messze a legnagyobb" a versenyprogramban.

Dave Brailsford szerint az egész üzleti modelljét át kell alakítani a kerékpársportnak Forrás: AFP/Oli Scarff

"A profi kerékpársport egyik legnagyobb kihívása az, hogy a bevétel teljesen a támogatóktól függ.

És a jelenlegi helyzetben egyes szponzorok hatékonyabbak másoknál. A jövőben mindenki számára bölcs dolog lenne, ha modernizálnánk az üzleti modellt" - tette hozzá.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a halasztások ellenére azt tervezi, hogy mind a három háromhetes viadalt - a Tour mellett az olasz (Giro d'Italia) és a spanyol (Vuelta a Espana) körversenyt - megrendezi idén, utóbbi kettőre a szeptember 27-én rajtoló országúti világbajnokság után kerülhet sor.

A 2019-es Tour de France győztese: Egan Bernal Forrás: AFP/Marco Bertorello

Brailsford szerint a jövőben helyesebb lenne, ha a nagyobb versenyek jobban eloszlanának a naptárban, s nem egytől függenének.

- jelentette ki. "Ez lehetővé tenné az érdekeltek számára, hogy közép- és hosszú távon is tervezzenek, ne csak rövid távon. Ez sok mindent megváltoztatna a sportágban."
A Tour de France-t tavaly a Brailsford által irányított brit csapat kolumbiai versenyzője, Egan Bernal nyerte.