Csak a profik indulhatnának az elhalasztott londoni maratonon

London Marathon 2019  Eliud Kipchoge Lily Partridge Roza Dereje Vivian Cheruiyot Kenyan Olympic Brigid Kosgei Maiden women youngest winner Manuela Scha wheelchair British Athletes Callum Hawkins Dewi Griffiths Charlotte Purde and Lily Partridge London Mar
Eliud Kipchoge wins the elite men's race at the London Marathon on April 28th, 2019. (Photo by Karyn Louise/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ha október 4-én meg is tartják az elhalasztott londoni maratont, azon akkor is csak a hivatásos atléták indulhatnának el. 

Erről Hugh Brasher, versenyigazgató beszélt a BBC-nek, hozzátéve, továbbra is teljes a bizonytalanság, és a szervezők tíz lehetséges forgatókönyvön dolgoznak, de egyelőre fogalmuk sincs, hogy melyik fog életbe lépni.

Az viszont biztos, hogy, ha lesz is verseny, azon csak az elit indulhat, azaz a világ legjobb maratonfutói. A londoni a világ hat legnagyobb utcai futóversenye közé tartozik – Tokióval, Berlinnel, Bostonnal, Chicagóval és New Yorkkal egyetemben –, amelynek 2020-ban Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele párharca lett volna fénypontja.

A szervezők dolgát nehezíti, hogy évről évre mintegy 750 ezer néző szokta az útvonal mentén biztatni a futókat, ráadásul, bármilyen kis létszámú lesz is a mezőny, mindenhogy több ezer rendezőre lesz szükség, akik biztosítják a 42 195 méteres útvonalat, a frissítőket stb.

A tokiói maratont már megrendezték, szintén csak profik indulhattak, és gyakorlatilag a kihalt japán fővároson keresztül vezetett az útjuk. A szeptember 27-re tervezett berlini maratont idén már biztosan nem tartják meg, miután a német kormény október 24-ig meghosszabbította a tömegrendezvények tiltására vonatkozó határozatát.