A súlyos balesete ellenére Froome ötödször is megnyerné a Tour de France-t

cycling Horizontal TOUR DE FRANCE PODIUM LOGO BUST THUMBS UP YELLOW JERSEY
(FILES) In this file photo taken on July 09, 2017 Great Britain's Christopher Froome thumbs up as he celebrates his overall leader yellow jersey on the podium at the end of the 181,5 km ninth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race between Nantua and Chambery. Chris Froome was cleared on July 2, 2018 of wrongdoing in his 'anti-doping' case which had cast a shadow over his participation in the Tour de France. "The Union Cycliste Internationale (UCI) confirms that the anti-doping proceedings involving Mr Christopher Froome have now been closed," cycling's ruling body announced. Team Sky's four-time Tour de France champion has been under a cloud since he was found to have twice the permissible amount of asthma drug Salbutamol in his system during September's Vuelta a Espana, which he won. / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
Vágólapra másolva!
Egy évvel súlyos balesete után keményen dolgozik formája visszaszerzésén Chris Froome, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny négyszeres bajnoka.

A 34 éves brit kerekes tavaly júniusban, a Tourra készülve hatalmasat bukott a Critérium du Dauphiné elnevezésű franciaországi viadalon: 54 kilométer/órás sebességgel lefelé száguldva nekiment egy falnak, eltörte a combcsontját, a jobb könyökét, valamint több bordáját is. Októberben kezdte meg a könnyített edzéseket, majd novemberben újabb műtéten esett át, amely során a csípőjéből egy fémlemezt, a könyökéből pedig csavarokat vettek ki.

Több mint féléves kihagyás után februárban, az Egyesült Arab Emírségekben rendezett, de a koronavírus-járvány miatt már lerövidített körversenyen tért vissza, s bár az idény félbeszakadt, ő továbbra is készül. Mint sok más viadalt, a Tour de France-t is elhalasztották, a tervek szerint idén augusztus 29-én kezdődne majd, de ez még változhat.

A súlyos balesete ellenére Froome ötödször is megnyerné a Tour de France-t Forrás: AFP/Jeff Pachoud

"Az álmom az, hogy mindenkinél több Tour-győzelemmel fejezhessem be a karrieremet" - mondta a sportoló a L'Equipe-nek. "Ez lenne a tökéletes forgatókönyv, de ezért még nagyon sokat kell dolgozni."

Ha szeptember 20-án, Párizsban ő érne be összetett elsőként a célba, felzárkózna a négy rekordgyőztes - Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain - mellé.

"Ez mindenképpen a sporttörténelem egyik legnagyobb visszatérése lenne" - mondta Froome a Times című brit, illetve a Gazzetta dello Sport című olasz lapnak, hozzátéve, hogy minden adott a sikerhez, mert van tapasztalata, óriási a motivációja, és meg akarja nyerni a versenyt.

A brit kerekes 2013-ban, majd 2015-től sorozatban háromszor diadalmaskodott a világ legnagyobb kerékpáros versenyén. Csapatában, az Ineosban szerepel többek között a tavalyi győztes kolumbiai Egan Bernal és 2018 bajnoka, az ugyancsak brit Geraint Thomas is.