Nyolc évre eltiltották a tanítványait terrorizáló tornászedzőt

Horizontal BUST EMBRACE GYMNASTICS PANAMERICAN GAMES
Riley McCusker és edzője, Maggie Haney
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Tornaszövetsége nyolc évre eltiltotta Maggie Haneyt, miután bizonyítottnak találta, hogy az edző lelkileg terrorizálta a tanítványait.

A szervezet szerdán közölte: két hónapos vizsgálatot követően megállapítást nyert, hogy a 42 éves Haney megsértette a szövetség etikai kódexét, továbbá veszélyeztette sportolói testi épségét.

Hozzátették: büntetése lejártával - amelyet kétéves próbaidő is követ még - ismét kérheti tagsági felvételét, de igazolnia kell azoknak a tanfolyamoknak az elvégzését, amelyeken a sportolók egészségének megőrzését oktatták.

Riley McCusker és edzője, Maggie Haney Forrás: AFP/Luis Robayo

A beidézett tanúk vallomásai alapján bizonyságot nyert, hogy Haney rendszeresen verbálisan bántalmazta és lelki terror alatt tartotta sportolóit, akiket gyakran sérüléseik ellenére is olyan feladatok elvégzésre kötelezett, amelyek további veszélyt jelentettek az egészségi állapotukra. Ezek aztán gyakran még súlyosabb sérülésekhez vezettek.

Haney legismertebb versenyzői közé tartozik a 2016-ban olimpiai arany- és ezüstérmes Laurie Hernandez, valamint a 2018-ban világbajnok Riley McCusker.