Vágólapra másolva!
Az Európai Úszószövetség három vezetőjét, Gyárfás Tamást, Paolo Barellit és David Sparkst korrupcióval vádolják - közölte a Swimming World Magazine szakportál.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az ausztrál The Sunday Telegraph és a londoni The Times jutott hozzá a LEN korrupciógyanús ügyeit tartalmazó dossziéihoz. Ezeket összegezte most az úszószaklap.

Gyárfás Tamás 2004 óta a LEN elnökségi tagja, itt éppen ügyvédjével - Magyarországon gyilkosságra való felbújtással vádolják Fotó: Koncz Márton - Origo

Szerintük az Európai Úszószövetség három ismeretlen céggel kötött szerződéseket az elmúlt pár évben, majd azoknak valós teljesítmény nélkül számláztak. A három cég:

  • Elevan
  • CIR-AUR
  • Eurozona

A több százezer eurós szabálytalanságra a LEN korábbi elnöke, Bartolo Consolo hívta fel a figyelmet, akit egy névtelen levélben tájékoztattak. Consolo 2019. december 27-én tájékoztatta az elnökséget. A LEN vezető testülete (ennek tagja Gyárfás is) egy hónappal később, január 25-én elfogadta Barelli magyarázatát.

Barelli 2014 és 2017 között két másik cégnek, a CIR-AUR-nak és az Eurozonának is gyanús kifizetéseket tett közel 45 000 euró értékben. Előbbinek a többségi tulajdonosát pedig úgy hívják, hogy: Paolo Barelli.

Mivel Consolo nem kapott kielégítő választ a kérdéseire, ezért feljelentést tett svájci és olasz ügynökségeknél. Gyárfás az Elevannal írt alá szerződéseket, még 2016-ban.

A LEN közleményében teljes mértékben elutasította a vádakat. A LEN vezető testületének tagjai egyeztetéseket és ellenőrzéseket követően egyhangúlag egyetértettek abban, hogy a felvetett állításoknak nincs valóságtartalma. A szervezet kiemelte: kiáll valamennyi testülete mellett, amelyek működésük során mindig tiszteletben tartották a jó irányítás elvét és az átlátható működést.