Budapesti versennyel folytatódik jövőre az öttusázók kvalifikációs időszaka

Kovács Sarolta, öttusa
MOSCOW, RUSSIA - MAY 27 : Gold medalist Sarolta Kovacs of Hungary is seen during medal ceremony following the women's final at the UIPM senior modern pentathlon world championships in Moscow, Russia, on May 25, 2016. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy 12 hetes időszakban, 2021. március 24. és június 13. között találnak majd gazdára - a többi között a budapesti világkupa-szereplés alapján - a még megszerezhető olimpiai kvóták öttusában.

Az már bő másfél hete eldőlt, hogy az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadalt, a minszki világbajnokságot 2021. június 7. és 13. között rendezik. A nemzetközi sportági szövetség (UIPM) kedden az olimpia halasztása miatt módosult selejtezős időszakba tartozó további - időben korábbi - versenyek időpontját és helyszínét is közölte. Az alapelv az volt - amint arra közleményében kitért -, hogy az idei világkupa-sorozatból elmaradt versenyek házigazdáit kérje ismét fel, és mint jelezte, valamennyi féllel megegyezett.

Így jövőre március 24. és 28. között Budapesten találkozik a nemzetközi mezőny,

majd következik két szófiai viadal (április 7-11. és 15-18.), végül a sorozat a döntővel Szöulban zárul május 13-tól 16-ig.

Az ötkarikás mezőny 36 férfi és 36 női helyéből 23-23 már elkelt, a maradék részvételi lehetőségekért az eredetihez hasonló rendszerben lehet versenybe szállni jövőre is. Az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadal a vb lesz - ezen legfeljebb három-három kvótát osztanak ki -, majd a tokiói indulói lista az ez után, június 14-én záruló az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján válik véglegessé.
A magyarok eddig egy-egy kvótával rendelkeznek, Demeter Bence és Kovács Sarolta a tavalyi, angliai Eb-n harcolta ki a részvétel jogát.

Kovács Sarolta már szerzett kvótát a magyaroknak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Öttusában országonként két-két versenyző indítható nemenként az olimpián. Amennyiben többen szereznek kvótát, az adott szövetség, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, kit nevez.
A UIPM a keddi tájékoztatásában kitért arra is, hogy további döntések - így azok is, amelyek a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba áthelyezett idei világbajnokságra vonatkoznak - júniusban és júliusban várhatók.

Gallai István, a magyar szövetség (MÖSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a UIPM kérte a márciusi rendezést, holott idén április végén, május elején lett volna a magyarországi vk-verseny.

A főtitkár az ideivel megegyező helyszíneket illetően úgy fogalmazott, hogy ezek gyakorlatilag halasztott versenyek. Hozzátette, a nemzetközi szövetségnek korábban az volt a terve, hogy az olimpiai ciklusokban évente ugyanazokban a városokban rendeznének vk-fordulókat és a MÖSZ el is készített egy ilyen pályázatot Budapest helyszínnel 2021-re, 2022-re, 2023-ra és 2024-re vonatkozóan, de a tokiói olimpia halasztása miatt most minden tolódik, így valószínűleg új pályázat lesz majd a maradék három évre.

A sportág idei Európa-bajnokságának kijelölt helyszíne Székesfehérvár. Az eredeti időpont július eleje lett volna, de most már szeptembernél szerepel a verseny a naptárban, az optimális időpont pedig inkább október lenne - a főtitkár szerint.

"Az európai szövetség azt kérte, hogy a végső döntést július elején hozhassa meg, ami rendben van, de akkor nekünk még figyelembe kell majd venni a kormány határozatait és a rendező város álláspontját is" - utalt arra, hogy még nem lehet tudni, az ősszel milyen lehetőségek lesznek versenyrendezésre.